Жена прибира куфар в автомобил

Какво да съдържа аптечката, за да сме готови за пътуване

18.06.2024

Лятото е вече тук и всички се настройват за така мечтаната почивка. На море или на планина, в България или в чужбина – доброто ни здравословно състояние е ключово, за да се насладим максимално на отпуската си.

Eто защо с партньорите ни от аптеки Фрамар подготвихме за вас специалиен чек лист, с който да подготовите аптечката за първа помощ при пътуване. В края на статията ще ви предоставим и промоционален код, който можете да използвате за вашата онлайн поръчка през framar.bg.

Какво е добре да съдържа аптечката за пътуване

Списъкът може да варира, но ето част от най-важните неща, които е добре да имате със себе си, особено, ако пътувате с деца.

 • Комплект за първа помощ: включете стерилен бинт, памук, превръзки, кислородна вода или риванол и лейкопласт;
 • Термометър и температуропонижаващи средства: задължителни, особено ако пътувате с деца;
 • Болкоуспокояващи средства, включително срещу зъбобол, спазми в стомаха и болки по време месечния цикъл;
 • Средства при травми: Кремове и мехлеми за навяхвания и разтежения;
 • Активен въглен както и други медикаменти при неразположения, свързани с храносмилането;
 • Антиалергични средства;
 • Слънцезащитни продукти: защита от слънчеви изгаряния е изключително важна, особено, ако сме се насочили към плажа;
 • Репеленти: средства против насекоми могат да бъдат полезни в зависимост от дестинацията;
 • Капки за очи и уши срещу болки и възпаления;

За да спестите място в багажа си, купувайте малки разфасовки и ги опаковайте така, че да не бъдат изложени на въздействието на пряка слънчева светлина.

Полезни съвети, ако ви предстои пътуване

 • Ако ще пътувате в чужбина, особено към по-екзотична дестинация, специално се поинтересувайте, освен задължителните имунизации, какво друго трябва да се направи преди заминаването, разберете подробности относно специфични за региона изисквания и правила по отношение на здравето, а и не само;
 • По възможност съхранявайте лекарствата, които носите със себе си, в оригиналните им опаковки. Набавете си всички необходими медикаменти, които ползвате по лекарско предписание, защото при пътуване в чужбина може да не откриете същите в местната аптека;
 • Задължително проучете къде се намира най-близкият медицински пункт на мястото, където отивате. Ако нещо се случи, направете всичко, което знаете и можете, но веднага потърсете спешна помощ или се насочете към най-близката болница.
 • Не забравяйте също така да носите със себе си Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК), която улеснява достъпа до медицинска помощ в страните от ЕС. При пътуване извън ЕС, е препоръчително да имате и подходяща застраховка, която покрива медицински услуги и евентуално репатриране.

Разбира се – не забравяйте доброто си настроение, за да насладите на така заслужените почивни дни.

На място в аптеки Фрамар с електронни ваучери за храна Pluxee можете да зареди своята аптечка с хранителни добавки, които да подсилят допълнително организма ви. Също така можете да използвате своята карта за подарък Pluxee, за да закупите козметика и репеленти.

Специално за потребителите на Pluxee oнлайн аптека framar.bg предлага промокод Framar04, който ще ви даде онлайн отстъпка от 4% от всички непромоционални продукти.

Промокодът Framar04 важи при покупка онлайн от framar.bg и дава 4% отстъпка на стойността на продукти извън промоция и пакетни предложения. Той не може да бъде комбиниран с други промоционални условия. 

Срок на валидност на промокода: 31 юли, 2024 г.