Вече може да поръчвате ваучери за храна до 200лв. месечно на служител

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви уведомим, че Министерство на финансите публикува на 04.03.2022 година нова Заповед за определяне на размера на индивидуалната квота и общия брой на индивидуалните квоти за 2022 година. Предходната заповед от тази година е отменена.

Какво означава това за Вас:

Размер на новата квота и номинална стойност до 200лв.

Квотата е увеличена на 1 милиард лева, а номиналната стойност на ваучерите, освободени от данъци и такси, се повишава от 80 на 200 лева на човек на месец.

Това означава, че вече може подкрепите Вашите служители с по-висока месечна сума, която е освободена от данъци и такси - и за вас, и за тях.

Размер на индивидуалните квоти

Индивидуалната квота е увеличена от 2 на 4 милиона лева.

Това означава, че можете да правите поръчки за по-големи суми, които да Ви стигнат за по-дълъг период от време, защото операторите на ваучери за храна ще могат да кандидатстват за индивидуална квота от 4 милиона лева.

Можете да предоставите ваучери до 200 лева със задна дата, включително за януари и февруари

Работодателите ще могат да предоставят ваучери със задна дата до 200лв. месечно на всяко наето лице, без да бъдат облагани с данъци при изпълнение на условията на чл.209 ЗКПО.

Пример за това е хипотезата, в която работодател е имал решение за предоставяне на ваучери в размер по 80 лв. на всяко наето лице за януари и февруари, а за март и април решават да предоставят по 200 лв. за текущия месец, плюс още 120лв. за януари и 120лв. за февруари (или общо дадени през март 320 и през април 320), с което да компенсират по-ниската стойност за януари и февруари.

На практика за четирите месеца ваучерите ще са общо 800лв., по 200лв. за всеки месец. Разходът следва да е начислен по 200лв. месечно и няма да подлежи на облагане с данък върху разходите, ДДФЛ и осигуровки при изпълнение на другите условия на закона.

Ваучерите за храна няма да бъдат облагани с ДДС до края на 2022 година

Ваучерите за храна няма да се облагат с ДДС през 2022 г. Това важи за работодателите и служителите. Причината е, че ваучерите за храна би следвало да се третират като „многоцелеви“ поради различната ДДС ставка за различните храни, които могат да се закупят с тях (9% или 20% в зависимост от вида на храните), за която бе взето решение да се удължи до края на 2022 година.

Какво ще можем да плащаме с ваучерите?

Ваучерите за храна ще могат да се използват за храна и безалкохолни напитки, както и досега, но ще се ползват и за битови нужди - електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, както и дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия (например: посещения на кино, театър, опера и други културни събития). Очакваме повече информация относно видовете културни дейности, които се включват в този текст от отговорните държавни институции.

Това е необходимо, за да можем да сключим нужните договори с доставчиците на новите услуги и ваучерите за храна да могат да се използват и там. Можете да намерите всички наши търговски партньори тук.

Предстои да подпишем договори с такъв вид търговски партньори. Планираме да покрием страната и започваме работа веднага с цел да се свържем с тях. Ще публикуваме информация в нашия сайт и социалните медии, когато имаме готовност. Важно е да отбележим, че е нужно и търговецът да има желание да приема ваучерите - ние не можем да задължим никого да работи с нас.

От средата на 2022г., съгласно актуакзацията на Държавния бюджет, ваучерите за храна вече могат да се използват и за заплащане на туристически услуги съгласно Закона на туризма. Повече информация за това вижте тук.

Важно! Съгласно новите изисквания сметки за битови нужди (ток, газ, парно и вода) и култура ще може да се заплаща само с ваучери, издадени с квотата от 2022 година. Няма значение дали ваучерите са издадени през февруари или март, важно е да са през 2022 година.
Можете да разберете кога са издадени Вашите ваучери като видите номера и датата на квотата в долната част на ваучера за храна:

Ваучер за храна - образец с отбелязан номер на квотата

Ваучери Трапеза PASS по наредба 7 от Содексо България, които са в обръщение в момента и са с валидност до 30.04.2022 и до 30.06.2022, са издадени през 2021 г. С тях не може да се заплаща сметки за битови нужди или култура.

Ние сме напълно подготвени да обслужваме Вашите поръчки и с по-висока номинална стойност.

Увеличете покупателната способност на Вашите служители като поръчате ваучери за храна по Наредба 7 през нашата онлайн платформа, ако сте наш клиент, или заявете оферта през формата на нашия сайт – ако все още не работите с нас. Можете да изчилите колко ще спестите с ваучери за храна с нашия калкулатор.

Екипът на Содексо България

Често Задавани Въпроси

Какъв е размерът на ваучерите за храна през 2022г.?

През 2022г. необлагаемата месечна сума за ваучери на храна е до 200 лв. на месец на служител. Увеличението на максималната стойност от 80лв. на 200лв. е регламентирано в Заповед за определяне на размера на индивидуалната квота и общия брой на индивидуалните квоти за 2022 година на Министерство на финансите.
Ваучерите са напълно освободени от данъци и такси и за работодателите, и за служителите. Можете да намерите повече информация тук.

Какви са квотите за ваучери за храна през 2022г.?

Годишната квота за ваучери за храна, определена от Министерство на финансите, е 1 милиард лв.

Размерът на индивидуалните квоти е увеличен от 2 на 4 млн. лв.

Ще се облагат ли ваучерите за храна с ДДС?

Ваучерите за храна няма да облагат с ДДС през 2022г. и няма да има допълнителни данъци или такси за работодатели и служители.

Какво може да се купува с ваучери за храна?

Както и досега, с ваучерите за храна могат да бъдат закупени храни и безалкохолни напитки. От 2022г. те могат да бъдат използвани и за плащане на сметки за битови нужди – вода, електрическа и топлинна енергия, природен газ, както и за някои културни дейности (като посещения на кино, театър, опера и други културни събития).

Предстои сключване на договори между доставчици на тези услуги и Содексо, за да могат нашите клиенти да плащат с ваучерите си. Те ще бъдат включени в нашата карта с партньорски обекти.

Заплащането на новите услуги е възможно само с ваучери от квоти, издадени през 2022г.

Мога ли да поръчам ваучери за храна със задна дата?

Можете да поръчате ваучери за храна на стойност до 200лв. на служител месечно със задна дата за месеците януари, февруари и март 2022г.
Ако вече сте предоставили на екипа си ваучери по 80лв. месечно, можете да поръчате допълнителни 120лв. месечно за януари, февруари и март.

Мога ли да поръчам ваучери за няколко месеца наведнъж?

Да.

Ще има ли промяна във вида на ваучерите предвид това, че ще се използват за повече неща?

Не се предвижат промени в наименованието и вида на ваучерите.

Има ли минимум на ваучерите за храна, които работодателите предоставят на служителите?

Работодателите имат свободата да определят какъв ще бъде размерът на предоставяните ваучери за храна, като по закон сумата е равна на всички служители.

Сумата може да бъде максималната (200 лв. на служител), или по-малка. Законовите разпоредби не определят минимална сума.

Разгледайте ваучерите на Содексо

Трaпеза PASS по наредба 7

Идеалното решение за здравословно и разнообразно хранене.

Трaпеза PASS по наредба 7

Идеалното решение за здравословно и разнообразно хранене.