Баланс между професионалния и личния живот

През последните години специалистите в областта на човешките ресурси с известно притеснение коментират, че балансът между професионалния и личния живот на служителите по цял свят все повече се измества в посока работа. Основната причина е развитието на технологиите и комуникациите, което направи възможно достъпа до служебен мейл или контакт по телефон, чат или видеоразговор във всяка точка на света и по всяко време. Според изследване на HBR 94% от професионалистите казват, че работят повече от 50 часа седмично, т.е. с минумим 10 часа над стандартната работна седмица.

Ние от Содексо не можем да повлияем върху часовете работа, но можем да ви помогнем да използвате много по-пълноценно свободното си време. Това се отнася както за работодателя, който ще има под ръка подходящите инструменти, за да подкрепи работещите за него, така и за професионалистите. Нашите инструменти са широко приети в България, дават възможност на работодателя да демонстрира своята грижа за доброто състояние на служителите си и дава възможност на работещите да се отърсят поне за малко от работното ежедневие и да се отдадат на шопинг, възстановяване или почивка.

Flexi Pass

Много често работодателите виждат колко отдадени са техните служители и търсят възможност да им благодарят. За тях също е тревожен рискът от прегаряне – състояние, при което служителите са толкова отдадени на работата, че пропускат възможностите да почиват, да възстановят силите си и да презаредят с енергия. В краткосрочен план това не е чак такъв проблем, защото работата ще е свършена, но в дългосрочен това е сигурен начин работодателят да изгуби добри и лоялни кадри.

Ваучерите  Flexi Pass са разработени от нашите специалисти именно с тази цел – да подпомогнат работодателя в стремежа му да подкрепи баланса между работа и личен живот на своя екип.

Flexi Pass се приема в над 11 500 обекта в България от най-различно естество – магазини,  аптеки, центрове за възстановяване и красота, туризъм. Но най-голямото му предимство се крие в неговата гъвкавост. За повечето управители на компании или мениджъри човешки ресурси е невъзможно да познават в детайли вкусовете и предпочитанията на своите служители. С Flexi Pass не е и необходимо. Той дава възможност както на работодателя, така и на служителя да бъде максимално гъвкав – служителят сам моделира ползите си взависимост от своите желания и потребности.

 Осигурете баланс между професионалния и личен живот

За всеки от нас личният живот значи нещо различно. За един е време, прекарано със семейство и приятели, за друг е пътешествия по света, за трети е възможност да спортува, да гледа хубав филм или да чете интересна книга. Безкрайно много са потребностите на всеки човек и именно затова е трудно да се дават конкретни съвети как да се подобри балансът между професионален и личен живот, но ето няколко интересни предложения в тази посока, които са по-универсални:

  • Спортувайте – изследванията показват, че когато се натрупа повече работа, едно от първите неща, от които се отказваме, е спортът. Освен очевидно здравословните ползи на спорта има и една, която пропускаме – спортът редуцира стреса;
  • Опитайте някаква лесна диета – храненето е важен показател затова как ние се справяме със стреса и работното натоварване. Но не стартирайте с тежки и дългосрочни диети, които ви налагат нетипичен за вас режим, защото може да има обратен и негативен ефект. Нещо лесно за спазване, което няма да промени значително навиците ви, но пък ще намали лошото влияние, което някои храни оказват на организма ви;
  • Ограничете контактите с хора, които имат негативно поведение или губят много от личното ви време. Вместо това го използвайте за себе си – прочетете интересна книга или гледайте дълго отлаган филм. Защо да не направите нещо полезно? Идете на здравословна процедура, например.

Какви са предимствата на социалните придобивки за балансиран живот?

С нарастване на дисбаланса в посока работа все повече работодатели се питат как могат да помогнат на своите служители, без това да им струва безкрайно много и да се отрази негативно на печалбата на компанията. Все пак всеки цени добрите служители, а в последните години е все по-трудно да намериш такива на българския пазар на труда.

Именно ваучерите Flexi Pass дават подобна възможност и всеки управител или специалист HR, който е загрижен за дългосрочния успех на своята компания, би следвало да се възползва от предимствата, които ние от Содексо предоставяме:

  • Ваучерът е с дълъг срок на валидност – 1 година и дава възможност на служителя да го ползва в удобно за него време без притеснения;
  • Приема се е в 11 500 обекта – абсолютна свобода в избора в зависимост от вкус, необходимост и желания;
  • 6 различни номинални стойности – изцяло е съобразен с възможностите на всеки работодател

Ние знаем, че балансът между работа и свободно време означава нещо различно за всеки. Затова дадохме тази гъвкавост и възможност за избор – за да няма ограничения нито при работодателя, нито при служителя.

Предимства за служители

За да могат служителите да подобрят своя баланс, най-добрият съвет е да се „изключат“. Това означава поне за няколко часа да не мислят за работа, да нямат  достъп до служебен мейл, чат или телефон. Как ще ги използват зависи от техните желания, но ние сме се погрижили нашите ваучери да им дадат тази възможност.

Те се приемат в обекти, които предлагат целия спектър от продукти и услуги за свободното време – спорт и фитнес, красота, здравословни процедури, храна и напитки, дрехи и козметика, похапване със семейство и приятели. Единственото, което има значение, е потребността и желанията.