10 оригинални начина за засилване на мотивацията

 

Доброто настроение е заразително и често значително улеснява отношенията между служителите. Човек, изпълняващ длъжността „Главен отговорник по щастието“, би могъл да използва която и да е от изброените по-долу 9 насоки, за да създаде и култивира този вид здравословна атмосфера. Други съвети включват подобряване на декора на работното място, предоставяне на здравословни закуски (и така да си спестите нездравословните чипсове) или пък предоставяне на възможност на служителите да споделят личните си проекти и доброволчески труд с други колеги. Всички тези добри практики могат да отключат онзи тип позитивна динамика като в известните „пижама партита“ на Тони Шей, изпълнителен директор на Zappos, които се превърнаха в хит сред служителите и клиентите![1]


[1] http://www.satisfaction-client.info/culture-client/entre-pyjama-party-et-jurons-quand-la-liberte-des-employes-fait-le-bonheur-des-clients/

2. 

Тази идея, вдъхновена от „Google“, се състои в това да дадете възможност на служителите си да посветят 20% от работното си време за иновативни и креативни проекти, които също така допринасят за компанията.

Това е инициатива, от която се появиха Gmail[1] и известните индекс листчета 3M[2] post-its, което доказва, че даването на свобода на изобретателността на служителите ви може да даде своите дивиденти!


[1] http://www.brighthub.com/office/collaboration/articles/13183.aspx

[2] http://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/chimie-pharmacie/la-veritable-histoire-du-post-it-561186.html

3. 

Всеки месец 8,000 служители на „LinkedIn“ използват тъй наречените „Дни за инвестиция“ („InDays”), за да се фокусират върху лични проекти, които не са част от ежедневните им работни задачи. Те са окуражени да прекарат целия ден в търсене на свежо вдъхновение, изследвайки нови преживявания и мислейки за бъдещето. Този подход дава възможност на служителите да прегърнат ценностите и културата на компанията, в която работят като свои, като в същото време постигат и личностно развитие.   

4. 

Проучванията сочат, че нивата на задържане на служителите са най-високи, когато ангажирате служителите си като насочите фокуса им към обща цел. Тази идея за споделена мотивация е в основата на “Virgin Pulse”, програма, чиято цел е да насърчи добрите практики в областта на здравето и благосъстоянието. Кампанията вече има 1.5 милиона участници и дава възможност да компаниите да сплотят своите служители чрез предизвикателства, свързани със здравословно хранене, физически упражнения и сън, като по този начин служителите се насърчават да приемат един по-здравословен начин на живот, както вкъщи, така и на работното място.

5. 

Дори големите компании могат да развият предприемачески дух! Служителите на „Apple” винаги са били окуражавани да работят върху собствени проекти с или без супервизия от мениджър, самостоятелно или в екип. Така първият „Macintosh“ видя бял свят – създаден от страхотен екип от 20 инженера, водени от младия Стив Джобс. Културата, която е ориентирана към самостоятелност, набира все по-голяма популярност в днешно време (бизнес предизвикателство в PepsiCo, Le Village de l’Innovation at Crédit Agricole, и др.), защото култивира таланта и развива творчеството. 

6. 

Съществуват всякакви видове медитативни упражнения. В Содексо въведохме програма за служителите, наречена „Mindfulness”, която се оказа много успешна. Освен ползите от дейностите за сплотяване на екипа, програмата за здравословен начин на живот и осъзнатост доведе до 27% подобрение в усещането на благосъстояние на работното място, както и до по-голяма емпатия към колегите, които взеха участие в програмата.

7. 

Служителите с широкопрофилни знания и умения са самодостатъчни, уравновесени и стабилни, и могат да поемат отговорност. Тази идея се гради върху подход, който дава възможност на служителите да управляват времето и задачите си по възможно най-гъвкав начин, като се спазва работната рамка на компанията. Ползите от това са двoйни – служителите усещат, че им се дава по-голяма отговорност и ценят доверието, което им гласувате, в същото време компенсирате начина, по който ежедневното пътуване до работното място може да има неблагоприятен ефект върху тяхната мотивация и ефективност. Примерът на китайската пътническа агенция „Ctrip“ е вдъхновяващ – инициативата за „работа от къщи“ доведе до увеличаване на продуктивността сред 225 участника в програмата с 13% и намали текучеството в компанията с 50%![1]


[1] https://hbr.org/2015/01/a-working-from-home-experiment-shows-high-performers-like-it-better

8. 

Подобно на Луи XI, който раздал справедливост под клоните на едно дъбово дърво в градините на Замъка Венсен, или Фридрих Ницше, който казал, че „всички наистина велики мисли са заченати по време на ходене“, смяната на пейзажа понякога е достатъчна, за да отвори съзнанието ни и подобри продуктивността ни.

Кимбърли Елсбах[1], професор по мениджмънт, която изучава организационна психология, твърди, че смяната на средата подсилва креативното мислене, особено ако човек се намира в „естествена“ среда като природа, гори, брегове.

Много „coworking“ пространства днес предлагат алтернативни начини за излизане от офис средата. „Hootsuite“ наистина вдигат летвата като дават възможност на служителите си да работят на площадката на покрива, перфектно място за „проветряване на главата“!


[1] http://www.npr.org/sections/thesalt/2015/03/05/390726886/were-not-taking-enough-lunch-breaks-why-thats-bad-for-business

9. 

Какво е по-важно в живота от семейството? Възможността да покажеш на семейството си къде работиш е обогатяващо преживяване. Детските ателиета са инициатива, която дава възможност на служителите на Содексо да доведат децата си на работа по време на училищните ваканции. Децата могат да се включат в редица дейности, водени от професионалисти. Инициативата развива по-голямо ниво на социализация в компанията и значително улеснява живота на служителите през седмицата! Инициативата на „Google“ – “Заведи родителите си на работа“ - се основава на същата идея, но с по-различен фокус и инициативата оказва изключително положително въздействие на служителите от гледна точка на чувство на гордост и принадлежност!

10. 

Годишнините, сватбите и ражданията са специални мигове в живота на служителите. Важно е да им покажете, че споделяте тяхното щастие. Направете торта, организирайте парти или подарете подарък. Това са все простички инициативи, които обаче създават по-голяма сплотеност. Знайте, че щедростта ви ще се възнагради с едни по-щастливи и по-мотивирани служители, и по-висока ангажираност от тяхна страна.

 

Oт понеделник до петък от 09:00ч до 18:00ч.

Телефонното обаждане до 0700 40 700 е на цената на градски разговор от стационарен телефон. Обажданията от мобилен телефон се таксуват по стандартните тарифи на Вашия мобилен оператор за обаждане до фиксирани мрежи.

0700 40 700