По-пълноценният сън води до по-добра продуктивност

Прекарваме почти една трета от живота си в дейност, която оказва пряко въздействие върху физическото ни и ментално здраве, и способността ни да бъдем продуктивни в работата си. Въпреки това, едва сега компаниите се пробуждат за значимостта на добрия сън.

Ако служителите не успеят да си набавят препоръчителните седем или осем часа, това може да доведе до слаба концентрация и влошена способност за взимане на решения, съпътствани със забавени реакции. Респективно, това са основните причини за допускане на стратегически грешки, ниско ниво на продуктивност и повече инциденти. Сред различните национални икономики, разходите, произтичащи от липсата на добър сън, могат да достигнат до $411 милиарда годишно в САЩ (2.62% от БВП), $138 милиарда в Япония и $60 милиарда в Германия[1]. На индивидуално ниво, разходите на отделен служител възлизат на $2,280, на база на проучване от 2011 г. на 7,000 заети лица, абонирани за здравен план[2].

Притеснение за липсата на сън

Тези цифри са показателни не само за въздействието, което лошият сън има, но и за това, че е преобладаващо такъв. Над 50% от 30,000 служители от пет американски корпорации, участвали в проучването, заявяват, че не си набавят адекватно количество сън. В Индия, повече от един на всеки пет души на възраст между 18-64, се тревожи повече за умората си, отколкото за високото си кръвно налягане или диабет[4], докато повече от една трета от възрастното поколение във Великобритания заявява, че не си набавя достатъчно сън[5]. Липсата на адекватна почивка – време, в което тялото всъщност е ангажирано с това да се възстановява и регенерира – очевидно е глобален феномен.

Важно е да се отчете, че източниците на този проблем са също толкова разнородни, както и последствията от него – от финансово напрежение и проблеми с психичното здраве, до по-физически отключващи фактори като нездравословно хранене, пушене, късни хранения, гледане на телевизия или компютърен екран до късно. Някои от причините могат да бъдат свързани със самата работа, като например стрес, физическото въздействие от работа в нередовни смени или тревогите, свързани с пътуването за работа. Накратко, сънят може да бъде повлиян от събития, които се случват по време на или извън работното време. И макар всеки от нас да се нуждае от нощната си доза сън, моделите на спане варират от човек до човек.

Тогава как организациите биха могли да помогнат на служителите си да си набавят по-добър сън, така че всеки да бъде облагодетелстван?

По-добри условия, по-голяма гъвкавост

Вариантите се свеждат до няколко категории. Програмите за уелнес, които насърчават добро физическо здраве чрез спорт, съчетани с масаж или йога, могат да бъдат истинско преимущество. С развитието на преносими технологични решения, които могат да се предлагат като част от схемите за стимулиране и възнаграждение, хората вече имат възможност да следят качеството и продължителността на съня си. Когато са добре информирани, хората могат да правят по-добри избори за начина си на живот. В същото време работодателите също могат да дадат своя позитивен принос. Проучване, проведено през 2013 г. от Американската академия по медицина на съня, установява, че работещите, които са изложени на естествена светлина в работата си, спят по-добре от онези, изложени на изкуствена светлина[6]. Там където количеството естествена светлина не може да се увеличи, работодателите биха могли да инсталират осветление, което е по-щадящо за очите. Гъвкавост в работния модел и възможности за работа от вкъщи, също биха внесли промяна[7].

Помощ от програми за благополучие

Услугите на Содексо за социални придобивки и възнаграждение помагат на организациите да се справят с тези проблеми, с помощта на нашата организация за благополучие и добро здраве – Inspirus в Америка[8]. За служителите на една компания за онлайн резервации, Inspirus проведе програма, целяща да помогне на служителите да се справят със стреса на работното място. Програмата включваше набор от дейности, като се започне от физически упражнения до йога, медитация и здравословно хранене. Когато програмата приключи, 12% от 300+ служители, които участваха в нея, заявиха, че се е подобрила способността им да спят. В компания за автомобилни гуми Inspirus въведе програма с фокус върху здравословното хранене сред повече от 1,000 служители. В края на програмата 57% от участвалите в нея заявиха, че са намалили обиколката на талията си, а 48% отчитат подобрение в психичното си здраве. Както един от участниците отбелязва: „Дрехите ми стават по-добре. Спя по-добре. Просто се чувствам по-щастлив... цялостно се чувствам добре!“ Подобна програма, която Содексо предлага в България, е Sport Pass. Услугата предлага неограничен достъп до широка мрежа от спортни и уелнес центрове и възможност за избор сред голямо разнообразие от спортни активности – фитнес, йога, зумба, аеробика, плуване и много други. Със Sport Pass служителите имат свободата да избират всеки ден какво, къде и кога желаят да спортуват. Със Sport Pass служителите мога да се възползват от специални оферти и отстъпки за стоки и услуги, свързани с повишаване качеството на живот.

Сънят със сигурност е ценен лукс в днешната забързана работна среда и всяко нещо, което може да накара служителите да се чувстват по-добре, когато пристигнат на работа, би било градивно както за тях, така и за работодателите. Ако се направи по-близък преглед на работното място и се потърсят начини за подобряване на съня, с помощта на стратегията на компанията за стимулиране и възнаграждение, би било градивна стъпка за всички заинтересовани страни.


[1] https://www.rand.org/randeurope/research/projects/the-value-of-the-sleep-economy.html

[2] https://www.entrepreneur.com/article/241345

[4] https://qz.com/916427/what-work-life-balance-indians-are-just-plain-exhausted/

[5] https://www.rand.org/randeurope/research/projects/the-value-of-the-sleep-economy.html

[6] https://aasm.org/study-links-workplace-daylight-exposure-to-sleep-activity-and-quality-of-life/

[7] http://sodexoinsights.com/flexibility-at-work-is-key-to-a-more-rested-productive-workforce/

[8] https://www.inspirus.com