Подкрепа за работещи родители, следвайте съветите!

В днешно време е широко разпространено виждането, че повечето служители, след като станат родители, са по-малко ангажирани с кариерата си. Това виждане има само един основен недостатък и той е, че не е истина.

Едно от най-често срещаните погрешни схващания за родителите на работното място е, че им липсва отдаденост и че да им се оказва помощ в справянето с грижата за децата е загуба на усилия. „Проучванията сочат, че гъвкавото работно място, което е насочено към поощряване на семейството, може да мотивира служителите, да намали нивата на текучество, да помогне за привличане на нови служители, да намали нивата на стрес и като цяло да увеличи нивата на удовлетвореност и продуктивност сред служителите“, пише Ану Партанен в скандинавската Теория на всичко. Компаниите, които са въвели мерки насочени към подкрепа на семейството често отчитат значителен спад в нивата на текучество на служителите, по-малко отсъствия и по-голяма вероятност майките да се завърнат към първоначалното си работно място след приключване на отпуска по майчинство. Откритията на Партанен отразяват и тези на консултантската фирма „Great Place to Work”. След допитване до 400,000 служители компанията открива, че родителите се чувстват по-отдадени на своята работа и планират дългосрочно бъдещето си в организацията. Проучване на бизнес собствениците, проведено от „U.S. Center for Economic and Policy Research” също заявява, че програмите за отпуск на родителите оказват или позитивно или негативно въздействие върху рентабилността и работното представяне (91% от респондентите), продуктивността (89%), текучеството (93%) и морала на служителите (99%).[1]

Преимуществата на по-добър баланс между работа и личен живот

Работодателите, които работят за създаване на солиден баланс между работа и личен живот, ще пожънат предимства, свързани с: задържане на служителите, признание, морал и продуктивност. Проучване на Содексо в седем държави откри, че 89% от водещите малки и средни предприятия бележат увеличение в продуктивността и ефективността след въвеждане на мерки, с които да се помогне на служителите да управляват личния си живот[2]. В Австралия например, компании като „Westpac“ и „Deloitte“ успешно използват „Родители на работа“, услуга която предлага подкрепа, коучинг и курсове, с помощта на които да се помогне на хората да балансират семейния живот, личното благосъстояние и кариерните възможности. Заради предоставянето на такъв тип услуги и двете компании получиха признание за прогресивни работодатели и работни места, насочени към подкрепа на семейството.

По-добро намиране и задържане на таланти

Ясно е, че балансът между работа и личен живот е важен аспект в работата, когато става дума за привличане и задържане на служителите, както преди, така и след като те станат родители. Алтернативата е да изгубиш талантливи хора, особено жени, които не могат лесно да бъдат заменени. Киърън Снайдер, изпълнителният директор и съосновател на платформата за писане “Textio”, провежда интервюта на 716 жени, които са напуснали технологичната индустрия и открива, че 67% от тях посочват майчинството като основна причина за напускане на работа. Едва 3% от интервюираните заявяват, че искат да се завърнат в технологичния сектор. Намирането на квалифицирани хора на пазара на труда е предизвикателство за всяка компания, особено в технологичния сектор – и почти винаги изисква много време, усилия и разходи. За да се избегнат тези ситуации, работодателите е необходимо да въведат ефективни политики за родителството. Сред тези политики имаме 3 задължителни елемента:

1) Подкрепяща култура

Предоставянето на социални придобивки на работещите родители е първата крачка, която обаче би била напразна, ако служителите не използват тези придобивки поради социален натиск. Според „Kelton Global”, 41% от работещите родители в САЩ не вярват, че могат да бъдат успешни без подкрепящ шеф[3]. Подкрепящата офис среда започва с ръководител, който задава тона на култура, която е по-насочена към грижата и който също така засилва осъзнатостта сред служителите.

Тази подкрепяща култура може също така да се насърчи и от самите работещи родители. След завръщането си от отпуск по майчинство Лиз Марлоу, от Содексо в Обединеното кралство, стартира Група за работещи родители[4], която оказва помощ при много въпроси като как да изискаме ваучери за детска грижа и как да си поискаме по-гъвкаво работно време, като същевременно групата предоставя коучинг за това как да останеш добър родител докато си същевременно служител на пълно работно време.

2) Лесен достъп до детски заведения

Поемането на част от разходите за детска грижа или предоставянето на услуги за грижа за децата на работното място може да бъде решаващ аргумент във войната за таланти. Содексо във Франция си партнира с „Crèche Attitude“, която предоставя решения за грижа за децата в локални центрове или заведения базирани на работното място. Служителите също така могат да заменят част от заплащането си за ваучери за детска грижа, които да използват в избран от тях доставчик, като сумата се удържа от заплатата им преди да бъде обложена с данък.

Веднъж щом тя знае, че бебето ѝ е в добри ръце, следващият приоритет за спокойна и продуктивна работеща майка е да нахрани бебето си подобаващо. „Google“ предлага на майките стая за кърмене с болнични помпи за кърма, а във Филипините 79% от работодателите предоставят частни помещения, където жените могат да използват помпи за кърма.

В Чили, кърмещите майки разполагат с платен час отпуск всеки ден, който им помага да жонглират с графика си. Някои от тях избират да дойдат час по-късно на работа (или да си тръгнат час по-рано), а други си взимат две 30-минутни почивки през деня, за да изцедят кърма с помпа или се прибират вкъщи, за да нахранят бебето си лично.

В Испания, нарастващите притеснения относно баланса между работния и личния живот на родителите, доведоха до повече възможности за работа от къщи, гъвкави работни часове и услуги за грижа за децата. Содексо отговори на последната нужда като предложи на компаниите тъй наречения „Guadería Pass“, който намалява разходите за детска грижа чрез освобождаване от данъци. „Всеки месец родителят получава електронен ваучер по имейл, който го изпраща на центъра за детска грижа“, обяснява Мириам Мартин, Лидер в дигиталния маркетинг и дизайн, в Содексо Испания. „Центърът за грижа вкарва кода от електронния ваучер в страницата на Содексо, за да получи плащането си за услугата. Така компанията се възползва от опростена услуга от гледна точка на администриране, служителят спестява пари, а детската градина привлича нови клиенти и подобрява имиджа на своя бранд.“

В Чили, „Párvulo Pass” на Содексо се използва от над 400 клиента и се приема в 700 детски градини в страната. „Освен че помага да се централизира администрирането на социалните придобивки свързани с грижа за децата и да намали разходите за администриране, нашата платформа също така помага на родителите да потърсят детска градина, която съответства на работните часове на родителите,“ заявява Родриго Фуентес, Мениджър социални придобивки за служителите в Содексо Чили. „Клиентите могат да влязат и да разгледат информация като например родителски доход и да използват търсачка за детски градини – да въведат своите финансови условия, дни на обслужване и стойност на услугата.“

3) Платен отпуск, най-често срещаната социална придобивка за родителите

Лидерът в тази сфера е Швеция с 480 дни платен отпуск за родителство, докато САЩ е единствената напреднала икономика, която не дава такъв полагаем отпуск. Въпреки това една трета от организациите по цял свят предлагат отпуск за родителство над установения минимум, според най-скорошния глобален доклад на Mercer касаещ родителския отпуск. Това включва клаузи в развиващите се страни, където нарастването на броя жени на работното място е значителен фактор.

Да имаш бебе е физически и емоционален катаклизъм и значителна житейска промяна. Работодателите са наясно, че майките, които получават достатъчно време да се възстановят и да изградят пълноценни семейни връзки, ще бъдат по-ангажирани в работата си. Например „Adobe Systems” се нарежда на четвърто място в списъка за най-добри компании за работещи майки, със своите 26 пълни платени седмици отпуск по майчинство и 90% ниво на задържане на служителите, за онези които се възползват от предоставения им отпуск.

Макар отпускът по майчинство до сега да е бил основна грижа на жените, все по-разпространен става по цял свят платеният отпуск по бащинство, като 84% от работодателите в Индия предлагат този тип отпуск редом с редица социо-културни промени и промени в семейната структура. В Чили проектозаконът наречен "Универсални грижи за децата", който в момента се разглежда, включва правото на бащите да имат достъп до грижите за децата си в работно време. „Тази инициатива е изключително позитивна за Содексо,“ заявява Родриго Фуентес, „тъй като е в синхрон с едни от стълбовете ни в нашите политики свързани с многообразието и включеността, както и насърчаване на равенството между мъжете и жените.“

Компаниите трябва да осъзнаят, че идеята че хората са по-малко мотивирани в работата си след като станат родители е „фалшива новина“ и също така, че предоставянето на работна среда ориентирана към семейството си има своите позитивни преимущества. Родителите се чувстват ценени от компании, които им помагат да жонглират между работата и домашния живот, и съответно откликват на това като поддържат или увеличават предишното си ниво на продуктивност. За да пожънат ползите, работодателите е необходимо да бъдат подкрепящи, да предоставят някаква форма на помощ за грижа за децата, и да въведат платен отпуск, там където това не е предоставено от националното законодателство.

***

ИНТЕРВЮ с ANNE-LAURE LAHAIEДиректор маркетинг и комуникации в Crèche Attitude - Sodexo Group 

Защо програмите за грижа за децата са толкова ключови за задържане на работещите родители?

Откриването на идеалното решение за грижа за децата се е превърнало в една от основните грижи за младите работещи родители. Съществуват различни варианти, когато става дума да се избере грижа за децата, но във Франция болшинството семейства предпочитат детската градина или институция да предлага сигурна, стабилна и високо качествена грижа за техните деца докато те са на работа. Единственият проблем е, че може да се окаже предизвикателство да се намери място в центровете за грижа за деца.

В същото време все повече работодатели осъзнават необходимостта да създадат работна среда, която е благоразположена към семейството, ако искат да задържат работещите родители. Предлагайки им най-любимото решение – да се погрижат за децата им, работодателите предоставят най-ценната социална придобивка на своите служителите. Политиките, които подкрепят родителите, помагат на работодателите да се превърнат в по-атрактивно място за работа и да подобрят нивата си на задържане на служителите.

Как Crèche Attitude“ въвежда услугите за грижа за децата в съществуващите организации?

„Crèche Attitude“, един от първите оператори на частни центрове за дневни грижи в страната, подкрепя организациите в това да подсигурят благосъстоянието на своите служители на работа. „Crèche Attitude“ оперира над 1000 детски градини във Франция. Семействата плащат същата цена както в държавните детски градини и могат да изберат детска градина, която е близо до дома им в нашата мрежа от детски градини, ако работодателят се съгласи да предостави финансова помощ за места в детската градина. Всички градини са лесно достъпни, с работно време адаптирано към професионалните ограничения на родителите. Редом със самостоятелните детски градини, „Crèche Attitude“ също така предоставя решения за детска грижа в градини, базирани на работното място. „Crèche Attitude“ съдейства на организациите както и на родителите в процеса на внедряване. Освен това, „Crèche Attitude“ предлага програми за по-големи деца (4-12 години) по време на празниците.

Можете ли да назовете някои от преимуществата на програми като Crèche Attitude за родители и деца?

Работещите родители са изправени пред най-големите затруднения когато става дума за балансиране между работа и личен живот. Програмата, която предлагаме допринася значително за подобряване на този баланс, като улеснява живота с помощта на по-удължено работно време и центрове, които са близо до дома.

Да оставиш детето си във високо квалифициран, доверен център за детска грижа носи успокоение и сигурност на родителите, както и по-голяма ангажираност когато са на работа.

В нашите детски центрове, децата имат шанс да прекарат време заедно в среда, която е супервизирана, структурирана и безопасна. Нашите центрове се фокусират изцяло върху развитието на децата и тяхното благосъстояние. То включва хубав микс от дейности през деня, чрез които децата се научават на различни умения, като например да се научат да ценят и да се грижат за заобикалящата ги среда. „Crèche Attitude“ е изградила подход, който зачита заобикалящата среда , поради което е трансформирала своите центрове в детски градини, които са екологично насочени.

Също така, „Crèche Attitude“ създаде мобилно приложение, което позволява на родителите и детските градини лесно да комуникират. Приложението също така дава възможност да се гледат снимки, така че родителите да не чувстват сякаш изпускат от важните моменти на децата си, докато са на детска градина, също така родителите имат достъп до данни за плащане, меню и споделен календар.


[1] https://hbr.org/2011/01/paid-family-leave-pays-off-in

[2] 2015 Workplace Flexibility Study – CareerArc and WorkplaceTrends.com

[3] https://www.wrike.com/blog/balancing-family-work-employers-can-meet-needs-working-parents/

[4] https://www.linkedin.com/pulse/weve-launched-sodexo-working-parents-group-liz-marlow/