Велиденските празници са тук и всеки иска да сложи на семейната трапеза нещо вкусно и запомнящо се. Шеф Иван Манчев споделя специално с всички клиенти на Содексо своята рецепта за сочно великденско агнешко.
ШПИКОВАНО АГНЕШКО СЪС СЕЛАРИ И ДИВ ЛУК, ЗАПЕЧЕНО С ГРАНУЛАТА, ПОДНЕСЕНО ВЪРХУ ПЕЧЕН БАТАТ, СОТИРАНА ЛЕВУРДА, ГОРСКИ ГЪБИ И КОНКАСЕ ОТ ДОМАТИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
Агнешка предна четвъртинка 2,3 кг.
Целина 0,200 гр.
Лук стар 50 гр.
Моркови 50 гр.
Лимон – 2 бр.
Портокал – 1 бр.
Магданоз – 1 връзка
Чесън – 3 скилидки
Мащерка – ¼ връзка
Див лук – ¼ връзка
Батат - 0,500 гр.
Левурда – 0,150 гр.
Горски гъби – 0,150 гр.
Домати – 200 гр.
Олио – 50 мл.
Червен пипер – 10 гр.
Масло – 50 гр.
Зеленчуков бульон - 3 литра
Джоджен – ¼ връзка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Вземаме агнешкото и с нож надупчваме месото, след това поставяме селарито и дивият лук, нарязани на тънки пръчици в направените дупки. Овкусяваме месото със сол, черен пипер и червен пипер, след което го поставяме в дълбока тава. Нарязваме на едри кубчета лука и морковите и на добре загрята фурна ги запечатваме за 10–15 мин. След това приготвяме гранулата като настъргваме корите от лимон и портокал, накълцваме ги заедно със старият чесън и магданоз и поръсваме месото. Добавяме 3 литра зеленчуков бульон и покриваме тавата с алуминиево фолио. Печем на 180 градуса за 2/2,5 часа. Отделно почистваме и обелваме батата и го нарязваме на тънки шайби. В тава слагаме олио, подреждаме батата, овкусяваме го със сол и черен пипер и на добре загрята фурна на 160 градуса печем за около 20 минути. Изваждаме батата, добавяме масло, мащерка и розмарин и го допичаме за 3 минути на 200 градуса. Готовото месо го изваждаме от тавата, отделно пасираме и цедим соса и го слагаме в тенджера, добавяме пресен джоджен и го оставяме да редуцира. Почистените и нарязани гъби и левурда задушаваме в масло към тях прибавяме и почистените и нарязани домати. Поднасяме ястието като първо, поставяме печения батат и сотираните зеленчуци отдолу, върху тях нарязаното на парчета месо и накрая го поливаме със соса.**
Всички необходими продукти за рецептата можете да закупите с ваучерите на Содексо от най-близкия магазин, който си партнира с нас. Всички магазини можете да разгледате тук: https://sodexo-karta.bg/
Посетете ресторанти Кактус, които вече приемат ваучерите на Содексо, за да опитате още от вкусните рецепти на шеф Манчев!
**автор на рецептатат: шеф Иван Манчев
Снимката е илюстративна