Стимули за баланс между работа и личен живот

В глобален свят, в който имаме достъп до средствата за комуникация 24 часа в денонощието, личният ни живот е натоварен, а дните в офиса са също толкова забързани и натоварени, балансът между работа и личен живот може лесно да бъде разклатен, както и работното представяне на служителите в офиса. Какво могат да направят работодателите, за да помогнат? Бруно Ванхаелст, старши вицепрезидент на маркетинг, стратегии и развитие на продажбите на Содексо услуги за социални придобивки и възнаграждения и Содексо персонални и домашни услуги, разглежда предизвикателствата и решенията на пъзела работа-личен живот.

Защо е от критично значение работодателите да се фокусират върху баланса работа – личен живот на своите служители?

Бруно Ванхаелст: Отговорът се състои от две части. Първата е „защото това е приоритет за работещите хора“. Намирането на баланс в свят, в който хората са свързани 24/7 и границите между работното време и личното време се размиват, не е лесна задача. Гъвкавостта в работния ден се превръща в ключов фактор. Проучванията сочат, че почти половината Директори човешки ресурси казват, че предлагат възможността за по-гъвкаво работно време, за да привлекат и подберат нови таланти[1], а повечето мениджъри в САЩ смятат, че гъвкавостта има положително въздействие върху ангажираността на служителите (60%), мотивацията (57%) и удовлетвореността (68%)[2]. Скорошно проучване на Содексо[3]сочи, че 90% от служителите искат да прекарат повече време извън работното място, докато друго проучване[4] установява, че подобряването на баланса работа-личен живот е приоритет №2 за служителите. Вторият отговор на въпроса е, че служителите, които се борят да балансират живота си, са по-малко ангажирани и продуктивни в работно време.

Какви са проблемите и предизвикателствата при нарушен баланс работа – личен живот?

БВ: Съществуват много различни варианти, от единични инциденти до текущи, продължителни ситуации: бойлерът вкъщи се разваля, детето е твърде болно и не може да ходи на училище или пък някой от възрастните роднини има здравословен проблем - това е особено често срещан проблем за „поколението сандвич“, което се грижи едновременно за деца и родители, като същевременно се опитва да запази и работата си. Междувременно има и семейства, които са само с един родител или след развода жонглират с по два набора майки и бащи. В допълнение към всичко това съществува и напрежение, свързано със самата работа. При много служители работната натовареност се увеличава в работно време и се прехвърля към вечерите и уикендите, особено в резултат на свързани с работата имейли, които се изливат в смартфоните на хората. В глобализираната икономика, в която намаляването на разходите е с висок приоритет в корпоративната политика, служителите могат да се окажат под стреса на това да дават повече от себе си в работата при липсата на достатъчно ресурси и да работят по-продължителни часове. Всичко това създава стрес, редом с риска от професионално прегаряне и дори депресия. В Обединеното кралство, стресът, свързан с работата, струва на страната около 10.4 милиона изгубени работни дни на година[5]. Същото проучване сочи, че 27% от служителите се чувстват депресирани, 34% тревожни и 58% чувстват раздразнение, когато работят повече часове на ден. Излишно е да се каже, че такива условия оказват влияние върху работното представяне на служителите, както и задържането на персонала.

Как могат работодателите да се справят с тази ситуация?

БВ: Съществуват разнообразни варианти, въпреки че забързаното темпо и объркаността на модерния живот е по-скоро обществен проблем, отколкото нещо, което дадена компания би могла да реши. Ако първата стъпка е да се осигури офис пространство, което предлага приятна работна атмосфера, второто е да се предложат набор от решения като помощ с грижата за децата, гледане на възрастни роднини, финансова помощ, гъвкав работен график или консиерж услуги, с които да се подпомогнат служителите в ежедневните им нужди и забързаното ежедневие. Накратко, става дума за предоставяне на решения, които спестяват време, пари, а понякога и двете. Ако искаме да надградим програмите за служителите, трети вариант би бил да се въведат инициативи, които подобряват благополучието на служителите, чрез програми за здраве и уелнес, платформи за признание и стимулиране, програми за подпомагане на служителите или учене и развитие.

Разбира се, бих добавил, че е важно да се идентифицират придобивки, които допадат на различните профили служителите, както и начина им на живот.

Какъв тип профили имаме тук?

БВ: Международно проучване на Содексо идентифицира четири типа групи[6]. „Прагматикът в работата“ обикновено е по-възрастен, няма деца и работи за голяма компания. В тази категория заплатата е по-важна. „Търсещият реализация“ е по-млад, по-вероятно работещ в някой „стартъп“ и по-малко интересуващ се от заплащането. Във всички социални категории и възрасти ще откриете „Балансиращият между работа и личен живот“. Служителят „Работещ, за да живее“ е по-скоро по-млад, планиращ да се жени или да създаде семейство и не е истински ангажиран с целите на работодателя. Важно е да разбирате различните стилове на живот и нуждите на тези разнородни групи, за да можете да предложите подходящи решения за всеки.

Какво би могло да бъде въздействието на по-добър баланс между работа и личен живот?

БВ: Значимо въздействие и еднакво по цял свят. Проучване на Содексо, проведено в седем държави[7], сочи, че 89% от лидерите в малките и средни предприятия забелязват покачване на нивото на продуктивност и ефективност, след въвеждане на мерки, с които да се помогне на служителите по-лесно да управляват личния си живот. Междувременно, 88% от респондентите намират тези мерки за подобряващи репутацията на тяхната организация, 82% заявяват, че мерките улесняват процеса по подбор, а 74% заявяват, че се наблюдава увеличение в оборота на компанията. Няма съмнение в директните ползи за бизнеса. Също така, има много пряко преимущество в това, че се намалява текучеството на служителите и съпътстващите го разходи. В проучването на „Hay Group“, което използва база данни от над пет милиона служителите, повече от 25% от тях смятат, че работодателите не ги подкрепят в постигане на баланс между работа и личен живот, са планирали да напуснат в рамките на следващите две години, в сравнение със 17% от служителите, които са се почувствали подкрепени[8]. Проучване, проведено от Содексо[9], открива, че служителите в пет различни държави (Бразилия, САЩ, Франция, Полша и Индия) оценяват баланса между работа и личен живот като втори по важност в работата.

Как Содексо може да помогне на компаниите да подобрят баланса „работа-личен живот“ на служителите си?

БВ: Содексо разполага с широко портфолио от услуги измежду услугите за социални придобивки и възнаграждения и персоналните и домашни услуги. Тези услуги включват: помощ за гледане на дете, решения за мобилност, инструменти за финансово планиране, програми за здраве и уелнес, консиерж услуги, домашни грижи за зависими лица, програми за признание и стимулиране, и други, като всички тези програми дават възможност на служителите напълно да се отдадат на работата си, знаейки, че ще получат цялата подкрепа, от която имат нужда в личния си живот. Това оказва директно въздействие за подобряване на качеството на живот на хората, а обратната връзка, която получаваме за това, е изключителна.


[1] 2015 Проучване за гъвкавостта на работното място – CareerArc и WorkplaceTrends.com

[2] Idem.

[3] Circles 2015 Доклад за проучване на потребителите – Содексо

[4] 2016 Проучване на Содексо за социални придобивки и възнаграждения, включващо 3,224 служители и 880 компании в САЩ, Индия, Франция, Бразилия и Полша

[5] 2016 Проучване на Фондацията за психично здраве

[6] 2016 Проучване на Содексо за социални придобивки и възнаграждения, включващо 3,224 служители и 880 компании в САЩ, Индия, Франция, Бразилия и Полша

[7] Качество на живот: голямо предимство за лидерите на малък бизнес — Содексо услуги за социални придобивки и възнаграждения - 2015

[8] http://www.cnbc.com/id/100720414

[9] 2016 Проучване на Содексо за социални придобивки и възнаграждения, включващо 3,224 служители и 880 компании в САЩ, Индия, Франция, Бразилия и Полша