Стимулиране на служителите с ваучери Подарък Pass

Ваучерите набират все по-голяма популярност, а все повече работодатели, както и служители, осъзнават техните преимущества.

Проучванията сочат, че стимулирането и мотивирането на служителите с ваучери, вместо парични награди, има големи преимущества, тъй като ваучерите могат да се използват лесно и позволяват на служителите да си набавят нещо, което искат без вина, вместо да платят битова сметка, ако разполагат с пари в брой.

Въпреки това, на някои служители ваучерите им се струват не особено персонална придобивка. Купуването на ваучери по списък и на едро, и оставянето им на бюрото на служителите без особена грижа и внимание са примери защо служителите не са толкова ентусиазирани при получаването им.

Проблемът не е в самия подарък – а в представянето му. Не се изисква много да обърнеш подхода си за използване на ваучери като награди в нещо изцяло по-вълнуващо и много по-персонално.

Дали персонализирането е наистина важно?

Съществуват много проучвания за това колко е важно публично да се дава признание на служителите за индивидуалните им усилия на работното място и как едно обикновено „Благодаря“ често се цени много повече, отколкото финансово възнаграждение.

Това показва как работодателите, вместо да вложат минимални усилия при даване на възнаграждение на служителите, всъщност са вложили мисъл и са разпознали труда, който служителите са вложили и постигнатите от тях постижения.

Когато кажем, че е необходим личен подход, имаме предвид използването на ваучери като специфични възнаграждения за отделния човек. Важно е придобивките да се предоставят по такъв начин, че онези, които ги получават да се почувстват индивидуално оценени.

Всичко е въпрос на начина на даване.

Съществуват няколко наистина лесни стъпки за по-персонално представяне на възнагражденията:

·         Адресирайте получателя по име. 

Дали чрез ваучери, които са поименни за съответния служител или чрез предоставяне на ваучерите в поздравителна картичка, отделянето на няколко допълнителни секунди, за да добавите името на служителя показва, че възнаграждението не е излязло от идентична купчина, без каквато и да била мисъл за човека, който я получава.

·         Връчете лично

Не казваме, че всеки път е необходима церемония по награждаване, но когато си направиш труда да спреш край бюрото на служителя и лично да му връчиш ваучерите за подарък, това може да придаде и на най-обикновената придобивка огромна стойност.

·         Кажете благодаря

Връчването на подарък предполага и благодаря – но това да се подразбира е едно, а когато всъщност кажеш „Благодаря“, е съвсем друго. Марк Гулстон, който пише за Harvard Business Review, описва три етапа на онова, което той нарича в бизнеса „мощното благодаря“: благодарете за нещо конкретно, признайте усилията и личната саможертва, която са направили, и им кажете какво това означава лично за Вас.

Това не изисква много усилия – за по-големите организации, делегирайте отговорността на ръководителите на отделните екипи.

Предоставяне на нещо познато или на избор?

В един идеален свят на персонализирани награди, всеки служител би получил индивидуално избран подарък, съответстващ на неговите интереси, хобита и начин на живот. Разбира се, това рядко може да се случи, веднъж щом организацията се разрасне и има повече служители.

Алтернативен вариант е да предоставите на служителите подаръчни ваучери, напр. Подарък Pass, които могат да бъдат използвани в множество търговски обекти – това може да се окаже много ефективно – така не е необходимо да знаете техните интереси, а те от своя страна имат голям избор как да използват възнаграждението, което са получили.

Постижения на служителите

Говорихме основно за използване на ваучерите като ефективни начини от гледна точка на разходи, за групово възнаграждение на екипите ви на Великден или Коледа, или в края на финансова година или на всяко търговско тримесечие. Но това не са единствените поводи, за които би било подходящо да дадете на служителите си подаръци – други добри начини за насърчаване на мотивацията и продуктивността са индивидуалните награди за служител на месеца, или за топ продавач и т.н.

Ако искате наистина да покажете личен подход, обвързването на тези награди с индивидуалните постижения на служителите може да бъде високо ефективно. Дали за рожден ден на служител, награди за дълги години прослужено време, или за сватба или раждане на бебе, това са все възможности да се засвидетелства признателност директно на даден служител, като се покаже че неговият/нейният личен принос към организацията е ценен.

Източник: http://thevouchershop.co.uk, part of the Sodexo family