В очакване на Коледа с вкусни шоколадови сладки

 

Най-светлият празник за годината наближава, а с него и времето, което прекарваме със семейството и хората, на които държим в празничния уют на дома. Хубаво е в тези моменти да забавим малко темпото, с усмивка да се огледаме около нас и да бъдем благодарни за това, което имаме, да зарадваме с топла прегръдка най-близките ни хора, тези, които са винаги до нас, защото миговете на щастие са тук и сега.

Именно в духа на Коледа, решихме да поканим Дани Динева от cooks-and-bakes.com, която в поредица от кулинарни изненади ще ни покаже как по най-вкусния начин да посрещнем Коледа. Тя е майка на две момчета и държи много на семейния уют и на домашно приготвената храна. Можете да се убедите и сами.   

Първата рецепта е за шоколадови сладки с крем маскарпоне

Продукти за тестото:

  • 125 г меко масло
  • 100 г захар меласа
  • 150 г натурален шоколад, разтопен на водна баня
  • 1 яйце със стайна температура
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • ½ пакетче бакпулвер
  • 300 г брашно + допълнително за разточване

Продукти за крема:

  • 200 г бял шоколад
  • 150 мл животинска сметана с  висока масленост
  • 250 г маскарпоне

За декорация: цветни захарни топченца

ПРИГОТВЯНЕ

За тестото: Разбийте мекото масло и захарта с миксер, докато се получи гладък крем. Разтопете натуралния шоколад на водна баня или в микровълнова фурна и го добавете към сместа. Разбъркайте на ниска скорост, за да стане еднородна смес. След това добавяте яйцето и ванилията, като тук отново разбивате на бързи обороти, за да се поеме добре яйцето. Пресейте брашното и бакпулвера, и ги добавяйте по малко към горната смес, за да замесите меко тесто, което не трябва да лепне по пръстите. След като е готово, тестото се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 20 минути. Върху набрашнена повърхност разточвате охладеното тесто с дебелина 4-5 мм. Изрязвате звездички или каквато желаете форма, като е добре да има дупка по средата, за да се вижда кремът след това. Тази дупчица можете да изрежете с помощта на друга кръгла формичка. Изрезките събирате на топка, разточвате отново и връщате към тестото, за да приготвите още сладки. Загрейте фурната на 180°C.В тава, покрита с хартия за печене, поставете двата вида звездички.Печете ги в предварително загрятата фурна на 180°C за 8 минути. След като се изпекат, ги оставете за 2-3 минути в тавата и тогава ги прехвърлете върху решетка, докато се охладят напълно.

За крема: Нарежете шоколада на ситно и го поставете в купа. Загрейте сметаната до завиране и я изсипете върху шоколада. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи и се получи еднородна смес. Ганашът се охлажда до стайна температура, след което се покрива със стреч фолио и се оставя за няколко часа или за цяла нощ (най-добре) в хладилник. На следващия ден ганашът се разбива с миксер, докато се получи пухкав крем. Важно е да се отбележи, че трябва да внимавате да не го преразбиете и пресечете. Към него добавяте маскарпонето и разбърквате внимателно с шпатула. За финал слепвате сладките с крема и ги декорирате с цветни захарни топченца.

Цялата рецепта и още снимки можете да откриете в блога на Дани - https://goo.gl/UfQxLf. А ако вече се облизвате и нямате търпение да приготвите рецептата у дома, можете да поръчате всички необходими продукти за нея от нашите партньори ebag.bg.

Те приемат всички наши ваучери - Трапеза pass, Подарък pass и Flexi pass и ще ви доставят продуктите бързо и удобно до вратата на дома. 

Можете да разгледате и картата с всички други наши обекти, от където да пазарувате за Коледа с ваучерите на Содексо. 

Очаквайте и следващата кулинарна изненада с Дани съвсем скоро! ;)