Още по-вкусна Коледа с венец „Павлова“

 

Дойде време и за втората рецепта с Дани Динева от кулинарния блог cooks-and-bakes.com. Този път тя ни е подготвила уникален коледен венец “Павлова”, с който ще Ви зашемети. Той е не само красив, но и безумно вкусен. Необходими продукти за венеца:* 5 белтъка на стайна температура* 200 г захар* 2 ч.л. нишесте* ½ ч.л. лимонов сок* ½ ч.л. екстракт от ванилия Необходими продукти за крема:* 200 мл животинска сметана с  висока масленост* 250 г маскарпоне/ 1 малка кутийка* 50 г захар* 1 ч.л. ванилова есенция* 4 ч.л. сок от портокал За декорация: парченца нар, цветни бонбони, стръкчета розмарин За основата на венеца разделете жълтъци от белтъци. Жълтъците оставете настрана. За да се получат белтъците на сняг е много важно купата и бъркалките да са сухи и да няма останал жълтък по тях. С миксер на максимална скорост разбийте белтъците, като постепенно добавяте по малко от захарта и ванилията. Накрая добавете нишестето и лимоновия сок. Белтъците е важно да разбиете до твърд връх, т.е. когато обърнете купата, да не паднат. Върху хартия за печене с помощта на голяма чиния и молив очертайте кръг. Дани е използвала диаметър около 32 см. За вътрешната част също е необходимо да очертаете кръг с диаметър около 10 см. Това ще е венецът, който ще запълните с белтъчената смес. Можете да използвате лъжица за оформянето. След като сте готови, загрейте фурната на 100 градуса С и печете без вентилатор около час и половина. Ако отгоре започне да се запича леко и да променя цвета си, покрийте с парче хартия за печене. Венецът след като се изсуши, го извадете от фурната и оставете да се охлади. Можете да го съхранявяте така спокойно 2-3 дни, но не го прибирайте в хладилник, защото целувчената смес ще се втечни. Сглобяването на венеца е добре да стане непосредствено преди сервиране, за да не омекне сместа, а искаме да запазим хрупкавостта на целувките, нали? За да направите крема, разбийте сметаната с миксер на висока скорост. В отделна купа смесете маскарпонето със захарта и с помощта на лъжица обединете двете смеси. За да поднесете, сложете венеца в плитка чиния и отгоре разнесете крема. Украсете с парченца нар и стръкчета розмарин. Поднесете с лъжици за сервиране. За направата на тази красота можете да си набавите всички необходими продукти с ваучерите на Содексо в нашите партньори ebag.bg, а за всички наши обекти, където можете да използвате Вашите Трапеза pass, Подарък pass или Flexi pass, моля посетете новата ни карта с обекти -> https://sodexo-karta.bg/. Цялата рецепта и още снимки можете да откриете в блога на Дани - goo.gl/Gr9xA2. Очаквайте скоро и следващата кулинарна изненада!

 

Oт понеделник до петък от 09:00ч до 18:00ч.

Телефонното обаждане до 0700 40 700 е на цената на градски разговор от стационарен телефон. Обажданията от мобилен телефон се таксуват по стандартните тарифи на Вашия мобилен оператор за обаждане до фиксирани мрежи.

0700 40 700