За различните измерения на доброто с Надежда Рангелова и Олга Иржицка от фондация „За доброто“

В днешния разговор ви  запознаваме с Надежда Рангелова и Олга Иржицка от фондация „За доброто“, които говорят за детското здравеопазване, подкрепата към жени и деца от Украйна, доверието между фондацията и доброволческото общество, силата на женския дух и новото начало.

Най-големият проект на фондация „За доброто“ и проектът, който ни събра и създаде фондацията, е проект „Светулка“. Той е точно идеята и целта за промяната на детското здравеопазване. С него до момента сме променили, подобрили и превърнали детските болнични отделения в отделения, които не приличат на болнични. До момента имаме 6 ремонтирани отделения в цялата страна и тази година планираме още 3.“, споделя Надежда Рангелова, съосновател на фондацията.

Правим крачка назад и разбираме от Олга и Надежда, че всъщност идеите и целите на проект „Светулка“ са много по-мащабни и целят предефиниране на лечебната среда за деца в България. Споменаваме дълго пренебрегваната тема за нивото на комуникацията между лекар, дете-пациент и родител.

Разбираме, че има много добри българи, руснаци и украинци, живеещи в България, подали ръка на жени и деца от Украйна, пострадали от военната обстановка и принудени да напуснат родината си.

Като избухна войната, просто се появи една огромна вълна на съпричастност и на нас не ни беше нужно много време, за да знаем какво ще се случи. Ние не сме го обмисляли в детайли. Какво ще правим, как ще си променяме дейността. Просто се хвърлихме и всъщност тогава се появиха страшно много хора доброволци като Оля, която е оттогава с нас, които изградиха дейността на тогавашния ситуационен, сегашния интеграционен център.

И така до днес, когато фондацията продължава да помага на тези хора, следвайки развитието на кризата, в която се намират, за да им помага с образование, здравеопазване, професионално развитие и всички нови проблеми, с които се сблъскват. Чуйте разговора от поредицата "20 години Содексо България. 20 раговора за отговорността и подкрепата на бизнеса към местните общности“.