Корпоративна Социална Отговорност

Корпоративна Социална Отговорност

Всяка година групата Содексо подкрепя хиляди хора в цял свят със своите благотворителни инициативи, в които са застъпени събиране на средства и доброволчество. 

Stop Hunger помага на нуждаещи се в 54 страни 

Stop Hunger Logo

Stop Hunger (Да спрем глада) е уникална благотворителна кауза на Содексо, която има мисията да работи на местно ниво с основна цел да няма хора по света, страдащи от глад. Инициативата е създадена преди 25 години от служители на фирмата в САЩ, а днес вече е глобална благотворителна мрежа, представена в 54 страни. В нея се включва цялата екосистема на международната фирма, която има над 412 хиляди служители и хиляди клиенти и партньори. 

 

История 

 

Stop Hunger започва на 5 май 1996г., когато 17 служители на Содексо участват в събитието Boston Walk for Hunger. Това е едно най-известните и традиционни събития за събиране на средства в Масачузец. Там тяхната дейност се отличава: те сервират безплатно храна за ученици от семейства с финансови затруднения в дните, когато те не са на училище и не получават безплатен обяд.  

Постижения 

Доброволчеството е една от най-силите и най-ефективни страни на инициативата Stop Hunger. Тъй като хората, страдащи от глад в световен план стават повече, Содексо подкрепя повече от всякога доброволчеството и възможностите на хората да подкрепят инициативата със своите умения.  

От началото на глобалната криза, причинена от пандемията през 2020г., Содексо подкрепя нуждаещите се с 8.5 милиона безплатни хранения, а освен това събира 8 милиoна долара за една година. Дейността на доброволците в партньорство с 400 неправителствени организации доказва своята голяма роля.

Дейност на инициативата Stop Hunger
Работа по инициативата Stop Hunger

За да подкрепи доброволчеството, политиката на компанията за доброволчество дава възможност на служителите да използват един свой работен ден годишно, за да работят за Stop Hunger. В допълнение на това компанията създава специална платформа за добрина, чрез която доброволци и партньорски организации могат да се свържат и да работят заедно бързо и лесно.   

Допълнителна инициатива на Содексо са мисиите YEAH (YEAH – Your Engagement Against Hunger – Твоите действия срещу глада). С нейна помощ 71 експерти от компанията работят над 490 дни на терен, за да подкрепят добри каузи в цял свят като най-голямата световна хуманитарна организация срещу глада World Food Programme, CARE Haiti и GoodPlanet Foundation в Индия.

Много повече от предоставяне на храна 

 

Над 800 милиона души по света страдат от недохранване. Пандемията и нейните икономически последствия влошиха тази ситуация. За да помогне на хората сами за започнат да изкарват прехраната си, Stop Hunger работи не само за предоставяне на хранителна помощ, но и да осигури на хората обучения, работа или собствени възможности за производство на храна, за да могат те да водят самостоятелно достоен живот.  

 

Ето как Содеско се бори срещу глада: 

 

Участие в доброволчески инициативи 

Годишният Stop Hunger Servathon мобилизира всички доброволци, за да подкрепят най-нуждаещите се от местната общност със събиране на храна и средства, включително виртуално. Благодарение на онлайн платформата за добрини участниците лесно намират доброволчески инициативи и служителите избират къде да посветят работния ден за доброволчество, който им се полага. 

 

Подкрепа с умения 

Техническата експертиза и умения на частния сектор могат да предоставят ключова помощ за неправителствените организации, подкрепени от Stop Hunger. 71 експерта са дарили 490 дни в мисии по целия свят, за да подкрепят световната хранителна прохрама – водеща световна организация срещу глада по света и лауреат на Нобелова награда за мир през 2020г. 

 

Събиране на средства 

Благотворителните вечери за събиране на средства на Stop Hunger разчитат на щедростта на локалните партньори на Содексо и събират 30% от средствата, с които оперира организацията. През 2021г, благодарение на използващите ваучери за храна, са събрани 430 хиляди долара за голямата френска неправителствена организация Les Restos du Cœur. 

 

Намаляване на разхищението на храна 

По данни на Организацията за Храни и агрикултура на Обединените нации на планетата ни се произвеждат достатъчно ресурси за изхранване на всички хора. Това обаче не се случва, защото една трета от произведеното се изхвърля. Усилията на Содексо са насочени към намаляване на дела на изхвърлената храна и пренасочването й към нуждаещи се хора.  

 

Дейности на Содексо България 

Като част от глобалната инициатива Stop Hunger, Содексо България си партнира с неправителствени организации, които подкрепят хора в нужда с храни и намаляват разхищението на храна. 

Rinker an Sodexo Pertnership

Фондация BCause

Фондация BCause е експертна организация, признат лидер с над 25 годишен опит на национално и международно ниво (от 1995 г.). Насърчават хора, организации и общности да преобразяват живота, като развиваме дарителството и социалните инвестиции.

Предлагат на хората и компаниите избор от значими за тях каузи, сигурност и лесни начини за даряване (на пари, време и труд) и удовлетворение от ползите за обществото.

От 2014 г. към Фондация BCause работи Център за предприемачество и обучения „Ринкър“, създаден да насърчава образованието, ученето през целия живот и да подпомага предприемачеството и развитието на бизнеса в България.

Социалният стартъп Foody.to 

Foody.to има за цел да се бори с проблема с разхищението на храна като предлага през онлайн платформа непродадени порции и продукти на заведения, пекарни, хотели и супермаркети на намалена цена в ненатоварените часове. Стартиращата компания работи в София и Варна, като планира да разшири дейността си и в Бургас и Пловдив. 

Младата компания е полуфиналист в европейското състезание за социални иновации The European Social Innovation Competition, което се организира от Европейската комисия и Европейския съвет по иновации. В него са селектирани сред 560 кандидати от цяла Европа.  

Платформата започва работа през април 2021г. и за 10 месеца са спасени над 350 кг храна от 50+ обекта. 

Foodie.to лого
Печива в картонена кутия