Победителите от Rinker Women Challenge 1.0

Pluxee и Stop Hunger финансират 4 бизнес проекта в Rinker Women Challenge 1.0

11.03.2024

За нас от Плъкси България е изключителна привилегия, че имаме възможността благодарение на нашия глобален партньор – международната неправителствена организация Stop Hunger, да действаме тук и сега за по-добро бъдеще в България. Rinker Women Challenge 1.0 е част от тригодишен проект, насочен към овластяване на жени в неравностойно положение чрез психологическа подкрепа, подобряване възможностите им за реализация на пазара на труда и развиване на предприемачески умения. Целта на програмата е да подкрепим бизнес начинания на жени, които имат положително въздействие върху живота на жените в България.

В навечерието на 8 март девет екипа, преминали през обучителната програма по предприемачество Rinker Women Challege 1.0 – От жени за жени, организирана от Център „Ринкър“ към Фондация BCause, с финансовата подкрепа на Pluxee Bulgaria и Stop Hunger, представиха своите бизнес идеи пред жури. 

4 екипа на жени предприемачи спечелиха награди в общ размер от 24 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи. Тази програма се провежда за първа година, интересът бе голям, а състезанието - оспорвано от самото начало. В първия етап кандидатстваха общо 52 кандидатури. След първоначалната оценка поканихме 36 от тях за видео интервю, а 11 екипа избрахме за участие в обученията.

В два уикенда (на живо) и вечерни занятия (онлайн) предприемачите посещаваха лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии, които да приложат на практика. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на Център „Ринкър“. За пореден път към екипа ни се присъединиха като гост лектори  Жюстин Томс, Елислав Георгиев, Георги Мерджанов и Николай Георгиев. 

След обученията и консултациите с ментори, 9 от екипите разработиха бизнес планове, които представиха пред журито на Финала.

Участниците в състезанието на Rinker

 

Журито, което имаше сложната задача да отличи най-добрите, бе в състав: Пенка Цветкова, директор Бизнес развитие на Фондация BCause, Виктория Ценова - маркетинг експерт и CSR Lead в Плъкси България; Мартина Григорова, изпълнителен директор на SIS Credit; Мила Петрова – ментор, коуч и ангел инвеститор; Венцислав Савов - проджект мениджър на специалното годишно издание „ЖЕНАТА Е” на  Мениджър Медия Груп.

Благодарим за домакинството на International center, UniCredit Bulbank. 

Наградените проекти са:

 • Олга Краснощок – Сдружение Свитлячок – детски център за деца, предимно от Украйна, с възможност за прием на български деца. Благодарение на наградата от 9000 лв. ще могат да наемат учител по български език, психолог и логопед за облужване нуждите на центъра и успешна интеграция на украинските деца.

  Олга Краснощок – Сдружение Свитлячок
 • Евелина Бенчева – TD Art Place – рисува персонализиране кецове, раници и чанти. С наградата от 6000 лв. ще увеличи производството и ще стабилизира бизнеса си.

  Евелина Бенчева – TD Art Place
 • Бетина Цветкова – Health Navigator – платформа за подкрепа на жени с онкологични заболявания, които да имат по-бърз и структуриран достъп до възможностите за лечение. Наградата от 5000 лв. ще ѝ позволи по-бързо и ефективно да стартира проекта си.

  Бетина Цветкова – Health Navigator
 • Веселина Панайотова – Мама има работа – целта на проекта е да свързва компании-работодатели с майки-професионалисти, които да имат възможност за гъвкави работни ангажименти, които да позволят по-ефективна грижа за децата в ежедневието и удовлетворяване нуждите на двете страни в процеса. С наградата от 4000 лв. ще популяризира бизнеса си и ще ускори развитието му.

  Веселина Панайотова – Мама има работа

Пенка Цветкова от център Ринкър, поздрави участниците в тази предизвикателна програма: 

„Вече имате бизнес планове и готови презентации, които ще ви помагат в търсенето на подкрепа и финансиране. Вече сте част от нашата общност, а ние обещаваме, че ще продължим да работим с вас и да ви подкрепяме с нужните контакти. Постоянно надграждаме работата си и вече сме на следваща стъпка, благодарение на проекта ни Buy Social, в който ще насърчаваме традиционни компании да станат редовни клиенти на бизнеси с кауза.“

Виктория Ценова oт Pluxee Bulgaria:

"Благодаря на всички за „вдъхновението, което получих от вас. Още първите ни срещи ме развълнуваха, защото имате значими каузи, които се стремите да реализирате, докато се борите с всекидневните предизвикателства на нелеката си съдба. Поздравявам ви и поднасям адмирации за взетите решения и извървени стъпки до момента, както и в тази програма. Емоционално ние оставаме свързани. Няма успешен проект без стабилен партньор, затова благодаря на фондация BCause, Център Ринкър и за съвместните ни усилия, без които тази програма нямаше да бъде факт. Тук е мястото да благодарим на колегите ни от Stop Hunger, благодарение на които Плъкси България има възможността да работи за положителна промяна тук, в България.“

Явор Гочев, център Ринкър: 

„След всяко изслушване на презентации и обявяване на награди всички за сетен път си казваме, че е чудесно да получиш награда, но истинската победа е достигането до финала. Това показва, че хората са преборили много трудности. Успехът е в усилената работа и учене, структурирането на бизнес идеите, новите приятелства, контакти, хоризонти и възможности, включването в общността на Център Ринкър.“

Тригодишната програма, част от която е Rinker Women Challenge 1.0, продължава. Pluxee Bulgaria, заедно със Stop Hunger оказва финансова подкрепа за активности на фондациите Emprove и „За доброто“, където жени в неравностойно положение получават психологическа подкрепа, съдействие за излизане от тежки житейски ситуации и възможности за придобиване на нови умения за рестарт на своя достоен и финансово независим живот. Третата година на програмата предстои през 2025 г., когато за втори път ще отличим и присъдим финансова подкрепа на бизнес проекти от жени за жени.

Можете да научите повече и да подкрепите нашите партньори по програма за овластяване на жените: