Колеги отварят подаръци

5 идеи за фирмени подаръци за вашите служители

4.12.2023

Отново е това време, в което застудява и започваме да мислим както за края на бизнес годината, така и за коледното парти и коледните подаръци за служителите ни.

Коледа е перфектното време да изразим нашата благодарност за добре свършената работа през цялата година. Все пак фирмените коледни подаръци не са като тези за близки и приятели. Причината е, че ние не ги познаваме чак толкова добре и е много трудно да намерим универсална идея, които да се харесат от всеки. Най-често изборът на индивидуални подаръци не е възможен, тъй като ще отнеме прекалено много време - особено в големите фирми. Важно е и подаръците да не бъдат еднакви всяка година, защото този жест е важен за нашите служители.

Какво наистина искат служителите Ви за Коледа?

Обикновено края на годината е периодът, в който ние и нашите служители сме изключително натоварени. Трябва да настъпим „газта докрай“, за да постигнем целите на фирмата, в същото време трябва да подготвим и началото на следващата година. С наближаването на декември самите служители започват да мислят все повече за ваканция и подаръци, а същевременно в офиса напрежението се усеща осезаемо. Вие няма как да избегнете това, но можете да помислите за възможности да ги окуражите и подкрепите - намаляването на стреса е един от най-ценните подаръци, които можете да дадете не екипа си.

Обратна връзка дадена с няколко позитивни изречения ще свали част от напрежението. Намерете добри думи за всеки - периодът не е подходящ за критики. Създайте празнична атмосфера и в офиса, накарайте повече хора да говорят за предстоящото коледно парти. Позитивните мисли са най-доброто лекарство срещу напрежението и стреса.

Обратна връзка дадена с няколко позитивни изречения ще свали част от напрежението. Намерете добри думи за всеки - периодът не е подходящ за критики. Създайте празнична атмосфера и в офиса, накарайте повече хора да говорят за предстоящото коледно парти. Позитивните мисли са най-доброто лекарство срещу напрежението и стреса.

Най-практичните фирмени подаръци

Позитивната атмосфера и разговорите за наближаващите празници са стъпка в правилната посока, но хубавите фирмени подаръци за Коледа ще направят екипа ви много по-щастлив.

Повече свободно време

Помислете за вариант, при който да предоставите допълнителни почивни дни около празниците. Ако вече сте постигнали желаните резултати и имате възможност, дайте почивка на всички във фирмата. Повече време прекарано със семейство и приятели е безценно, особено в този период и със сигурност ще зарадвате вашите служители с няколко почивни дни от вас.

Ако все пак нямате такава възможност, помислете поне за по-гъвкаво работно време, така че вашите служители да имат възможност да направят последните празнични покупки, без да им се налага да се редят на опашки в магазините. Това също е ценен жест и те ще го оценят.

Кошница с лакомства

Един от универсалните, но винаги адекватни варианти за подарък е кошницата с лакомства и напитки. Дори вашите служители да могат да си позволят и най-скъпите и качествени лакомства и напитки, ако вие им подарите луксозен шоколадов дядо Коледа, коледни сладкиши, бутилка хубаво вино или шампанско, разнообразни мезета и екзотични сирена, няма как това да не бъде оценено високо от всички в компанията.

Ваучери за подарък

Рискът на някой от вашите колеги да не му хареса подаръка от фирмата може да бъде избегнат лесно, като заложите на ваучер за подарък. По този начин вие му давате свободата да си избере точно това, от което най-много има нужда или пък си е мечтал цяла година.

Ваучерите за подарък Pluxee са отлично решение за вас, защото се приемат в над 13 000 обекта в цялата страна. Партньорската мрежа, която го приема като разплащателно средство, предоставя изключително разнообразие от стоки и услуги, а валидността му е 1 година. Така вие няма как да сгрешите при избора за подарък за всеки служител.

Дигитална социална придобивка

Вашите служители са предимно млади и модерно мислещи хора? Тогава ви препоръчваме да се насочите към виртуалната карта за подарък Pluxee, в която вие можете да заредите сума по ваше желание. Това решение е лесно и удобно както за вас, така и за вашите служители, които не се разделят никъде с мобилния си телефон. Можете да използват е картите при всеки повод и след Коледа.

С изключително лесната логистика, вие ще направите впечатление на модерен и иновативен работодател, ако заложите на това решение. Допълнителен плюс е, че служителите получават всичко необходимо по имейла, което прави карта Pluxee идеален подарък в последната минута.

Брандиран подарък за ежедневието

Ако все пак не можете да си позволите някакви по-сериозни разходи за подаръци или ваучери/виртуални карти, помислете за нещо, което е практично в ежедневието на вашите служители и скоро не сте го подарявали по някакъв повод – чаши, раници, чадъри, бутилки за вода, безжични мишки, дрехи. Задължително ги брандирайте с логото на компанията. За да разчупите малко дизайна, вкарайте и някакъв забавен елемент

Не забравяйте за коледния дух

И все пак, Коледа не е само подаръци. Помислете как можете да подсилите коледния дух в офиса. Организирайте размяна на подаръци между самите служители или пък организирайте благотворителна акция в подкрепа на местнаили национална кауза.

Добавете и щипка забавен елемент – направете някаква игра между служителите. Помолете да ви изпратят снимки от детството си, когато получават подарък от Дядо Коледа и накарайте всички да отгатват кой кой е според детските снимки, добавете и някакъв подарък за найдобрите и ще получите гарантирано предколедно забавление.

Коледната украса също е важен елемент за създаване на позитивна атмосфера в офиса – отново ви съветваме да заложите на нещо не толкова тривиално и стандартно като блестящите гирлянди и топки. Потърсете в интернет смешни картинки и цитати, свързани с Коледа, с които да замените традиционните украси.

Накратко, не забравяйте, че това е най-приятният и чакан от всички период и дайте всичко от себе си да го направите по-приятен за вашите служители - и с малки жестове, и с хубави фирмени подаръци. Екипът ви ще ви се отблагодарят с още по-добро представяне в замяна.