Плащане с карта за храна Плъкси

Ваучерите за храна са електронни от 2024 г.

2.08.2023

През 2024г. ваучерите за храна станаха електронни с влизането в сила на промените в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) и Наредба N 7.

Какви са най-важните промени:

  1. От 1 юли 2024г. ваучерите за храна вече са дигитализирани, т.е. са само на електронен носител – пластика или виртуална карта. Това означава, че работещите получават карта, с която правят плащания на ПОС терминалите в търговските обекти, част от мрежата на Плъкси България.
  2. Хартиените ваучери за храна спряха да бъдат издавани на 30 юни 2024 година. В периода от 1 януари до 30 юни 2024г. работодателите можеха да избират дали да предоставят ваучери на хартия или електронни. 
  3. Електронните ваучери за храна могат да се издават само от лицензирани оператори като Плъкси България.

Пълните текстове на измененията и допълненията можете да прочетете в бр.66 от 1 Август 2023г. (на ЗКПО) и бр.99 от 28 Ноември 2023г. (на Наредба № 7) на Държавен вестник.

Въведените промени отговориха на нуждите на пазара от модернизация и улесняват използването на ваучерите за храна както от работодателите, така и от техните служители и от търговските ни партньори.

Какво трябва да знаем за електронните ваучери за храна?

  • Електронните ваучери за храна са освободени от данъци и осигуровки до 200 лв. на месец на служител;
  • Работодателите трябва да предоставят еднаква сума на всички свои служители, да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и през последните три месеца да не са намаляли заплатите на служителите;
  • Електронните ваучери за храна имат валидност до 1 година – срок, в който всяка заредена по картата Плъкси сума трябва да бъдат изхарчени. Срокът на валидност на картите на Плъкси България е 5 години;
  • Средствата по картата не могат да бъдат теглени на банкомат или да се прехвърлят по банкова сметка;
  • Електронните ваучери могат да се използват само в търговски обекти, сключили договор със съответния оператор на ваучери и премащи плащания на POS терминал. С тях може да се купуват само храна, хранителни продукти, безалкохолни напитки и хранителни добавки.

Още информация можете да намерите в нашата секция с Често задавани въпроси.

Ако искате да разберете колко ще спестите като предоставяте електронни ваучери на вашите служители, можете да използвате нашият калкулатор за ваучери за храна.

Каква е годишната квота за ваучери за храна за 2024г.?

Общата годишна квота за ваучери за храна на хартиен и електронен носител е 1,6 млрд. лв.

Важно: Всички вече издадени ваучери на хартия важат до датата на валидност, изписана на всеки един от тях и ще се приемат в нашата партньорската мрежа от търговски обекти.

Ако имате въпроси, можете да се свържете с нас.