5 храни за по-добра концентрация

5 храни за по-добра концентрация

5.05.2023

Живеем в свят, в който е невероятно лесно да се разсеяш - непрекъснато около нас се леят новини, постове в социалните мрежи и лични съобщения през различни платформи.

За да подобрим концентрацията си, можем да прибегнем до помощта на определени храни и напитки. Някои от тях подобряват фокуса, но някои всъщност могат да замъглят мисълта ни. Това са петте най-добри храни за концентрация, следвани от петте най-лоши.

Топ 5 храни за добър фокус:

Кафе

Има причина кафето да бъде любима напитка на толкова много хора - чаша кафе ви събужда и ви подготвя за деня. В изследване от 2016 г. учени разглеждат въздействието на кофеина върху физическите и умствените функции и установяват, че той подобрява фокуса, вниманието и времето за реакция.

Сьомга

Доказано е, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби като сьомга, пъстърва, херинга и скумрия, подобряват здравето на мозъка. Омега-3 мастните киселини спомагат за изграждането на мозъчните и нервните клетки и са важни за ученето и паметта. "Сьомгата е една от първите храни, които насърчавам клиентите си да консумират по-често", казва Ейприл Брънс, доктор по медицина, регистриран диетолог и личен треньор в Туин Фолс, Айдахо. Херингата и скумрията също са добри източници на витамин D, за който е доказано, че помага за предотвратяване на забавянето на мозъчната функция с напредването на възрастта.

Боровинки

Всички горски плодове, и особено боровинките, са пълни с антиоксиданти, които се борят с възпаленията и оксидативния стрес - два процеса, които могат да се отразят негативно на мозъчната функция. В обзор от 2019 г. изследователи установяват, че боровинките могат да подобрят мисленето и паметта както при деца, така и при възрастни. Да не говорим за всички други ползи за здравето, които горските плодове предлагат, включително по-нисък риск от рак, диабет и сърдечни заболявания.

Портокали

Само освежаващият аромат на портокал е достатъчен, за да събуди мозъка ви. Яжте цитрусовия плод и ще получите голяма доза витамин С - важно хранително вещество за здравето на мозъка. В проучване от 2019 г. участниците с по-високи концентрации на витамин С в кръвта се справят по-добре със задачи, свързани с вниманието, фокуса и паметта в сравнение с тези, чиито нива на витамин С са ниски. Един средно голям портокал доставя почти пълната дневна доза витамин С.

Зелен чай

Не сте любители на кафето? Не се притеснявайте. Има още една напитка, която предлага подобни стимулиращи ефекти. "Зеленият чай естествено съдържа кофеин, който ще повиши фокуса", казва д-р Тод Купърман, президент на Consumerlab.com и автор на обширни проучвания за ползите от зеления чай за здравето. Той също така поднася доза от аминокиселината L-теанин, която може да предизвика чувство на релаксация. Усещането за бодрост и спокойствие едновременно е перфектната рецепта за съсредоточаване.

Петте най-лоши храни за концентрацията:

Газирани напитки

Чаша сода или друга газирана напитка може да даде бърз тласък на мисълта, но негативните ефекти бързо ще надделеят над позитивните. Има безброй причини да стоите далеч от газираните напитки, като негативното им въздействие върху концентрацията е само една от тях. Сладки газирани напитки обикновено съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, за който при проучвания върху животни е доказано, че влошава паметта и мозъчните функции. Захарните напитки са свързани и с повишен риск от затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане. Диетичната сода не е по-добра - скорошно проучване установи, че пиенето само на една диетична сода на ден утроява риска от развитие на инсулт или деменция.

Преработени сирена

Мислите си за начос с дип от вкусно сирене? Това само звучи като идеална следобедна закуска, но е по-добре да го пропуснете, ако трябва да се съсредоточите, за да учите или да завършите работен проект. Според Асоциацията на болните от Алцхаймер преработените сирена могат да причинят натрупване на протеини в организма, свързани със загуба на паметта.

Алкохол

Всеки, който някога се е събуждал с махмурлук, знае какъв е ефектът на алкохола върху мозъка. Всъщност честата употреба на алкохол може да доведе до свиване на мозъчната тъкан и да попречи на невротрансмитерите, които помагат за предаването на съобщения в мозъка. Алкохолът може и да причини недостиг на витамин В12, който е важен за здравето на мозъка.

Червено месо

Говеждото, агнешкото и другите видове червено месо са с високо съдържание на наситени мазнини, които не са полезни нито за мозъка, нито за сърцето. В проучване, проведено в Brigham and Women's Hospital, жените, консумирали по-големи количества наситени мазнини от червено месо и масло, са се справили по-лошо с тестовете за памет и мислене, отколкото жените, които са приемали малки количества наситени мазнини.

Маргарин и трансмазнини

Ако си мислите, че правите услуга на мозъка си като замествате наситените мазнини от маслото с маргарин, помислете отново. Трансмазнините в маргарина са също толкова вредни за кръвоносните съдове и мозъка ви, колкото и наситените. В проучване, публикувано в списание Neurology, изследователите откриват, че възрастните хора с най-високо ниво на трансмазнината елайдинова киселина в кръвта си имат повишен риск от деменция. Вместо масло или маргарин можете да използвате зехтин, соево или рапично олио.

Ирония на съдбата е, че някои от храните и напитките, към които често посягаме, за да се концентрираме, са всъщност най-лошото, което можем да направим. Не забравяйте, че това, което слагате в стомаха си, ще нахрани и мозъка ви и изберете храните, които ще му помогнат да работи по добре.

Източник: Mindful