moretimeoutside.jpg

Как да прекарваме повече време навън: 10 идеи

17.10.2023

Времето сред природата намалява стреса. Научни изследвания показват, че хората, които прекарват време навън, имат по-ниски нива на стресовия хормон кортизол в сравнение с тези, които прекарват повече време на закрито.

“Времето навън подобрява настроението и концентрацията на ума.”, казва Джеймс Коуп, американски доктор по психология. “Участието в дейности навън ще помогне да се почувствате енергизирани и отпочинали”, допълва той и припомня, че не бива да забравя и положителния ефект върху концентрацията.

“Да прекарваш време навън подобрява фокуса, защото има по-малко неща, които те разсейват”, кава психологът. Например, вместо да се взираме в електронни устройства, навън можем да се отдадем на звука на вълните по морския бряг, да усетим топлината на слънцето по лицето си, да се заредим с енергия от дишането на чист въздух.
Колко време е добре да прекарваме на открито, за да усетим положителните ефекти? Изследване, публикувано в научното списание Scientific Reports, определя за минимум два часа седмично. Дългите дни през лятото са чудесна възможност да си набавите този минимум всеки ден.

Идеи за дейности, които да пренесем навън

Работа от хамак

Ако имате възможност да работите от дистанция, можете да се възползвате и да пренесете работното си място на чист въздух, защо не някъде в планината. Ако държите да използвате бюро, можете да си направите мини работна станция в двора, парка или на балкона.

Кино под звездите

Направете си собствено лятно кино като изнесете лаптоп и проектор, за да гледате филм под звездите. Лесно можете да използвате за бял екран стената на къщата или блока, или да окачите бял плат.

Правете йога в градината или парка

Направете още по-хубави занимания като йога, медитация или тай чи като ги практикувате на открито. В идеалния случай можете да отидете до морския бряг или покрай язовир, но ако нямате възможност, близкия парк ще свърши чудесна работа.

Превърнете храненето в пикник

Обяд, вечеря, закуска - всяко хранене може да се изнесе навън, като въобще не е необходимо това да бъде само в делничен ден. Можете да подходите романтично и да зарадвате половинката си с гурме вечеря под звездите в края на работния ден, или просто да си опънете одеало в парка и да хапнете сандвич.

Спортувайте на открито

Спортът има много положителни ефекти върху физическото и менталното здраве, които стават по-силни при практикуване навън. В зависимост от предпочитанията си, можете да намерите тренировки в парка, да тичате с приятел или да плувате в близкото езеро. Ако искате да сте близо до вкъщи, можете да правите обичайните си упражнения в градината и дори да поканите приятели или съседи. Имайки предвид високите температури - препоръчваме да изберете ранните сутрини за по-висок тонус през целия ден.

Почетете книга на поляна

Застелете одеалн върху тревата в близкия парк и се насладете на любима книга. Така освен да “нахраните” мозика си, ще прекарате време на слънце, което ще ви донесе от важния за имунната система витамин Д.

Спете под звездите

Освен да си организирате планинско пътешествие, можете просто да разпънете палатка в задния си двор и да спите на чист въздух. Можете да вземете лаптопа си и да си направите филмова вечер под звездите.

Открийте ново хоби

Мотивирайте се да опитате ново хоби като градинарство, рисуване на пейзажи или фотография. Това ще бъде чудесен начин да прекарвате повече време извън дома си.

Забавлявайте се с игра

Припомнете си игрите от детството и поиграйте федербал или футбол. Когато се изморите, можете да разпънете сгъваема маса и да поиграте любимата си бордова игра с компания.

Виждайте се с приятели сред природата

Често се срещаме с приятели в кафенета и ресторанти, но хубавото време е чудесна причина да прекарате време с тях след природата. Така ще се радвате на комбинацията от добра компания и чист въздух.

Хората са създадени да прекарват време навън - нашите мозъци са “програмирани” да откликват на всички гледки, миризми и усещания сред природата. Това време ни кара да забавим забързаното си темпо и да си починем качествено. При всяка дейност, оставете сетивата си да ви водят - насладете се на соления мирис на морето, чуйте птичките в планината, усетете аромата на тревата в парка. Прекараното време навън е полезно както за тялото, така и за душата ни.

Източник: Minful Sodexo