6 идеи за по-зелена и екологична работна среда

Как да бъдеш добър лидер от разстояние

7.03.2022

Светът се намира в динамична ситуация, в която е трудно да се правят както краткосрочни, така и дългосрочни планове.

Знаем, че голяма част от компаниите работят на режим от вкъщи, без да е ясно докога това ще продължи. Така или иначе, то вече е част от работното ни ежедневие, което носи със себе си както плюсове, така и минуси.

Много от служителите, работещи от вкъщи, споделят, че се чувстват самотни. Също така, не малко от тях твърдят, че им е трудно да се "изключат" от работа след приключване на работния ден.

В такива моменти си проличават добрите лидери, за които щастието на служителите е на първо място и правят всичко възможно колегите им да се чувстват добре, въпреки настоящите обстоятелства.

Затова решихме да ти споделим няколко съвета, с които да бъдеш добър лидер и да поддържаш духа на своите служители, дори и по време на социална изолация.

Сплотявай екипа си

Прави чести конферентни срещи. Бъди запознат както със случващото се във фирмата, така и със случващото се с всеки един от служителите ти. Интересувай се как се чувстват във време на изолация, работата помага ли им и т.н.

Забави нещата, когато срещите станат шумни и трудни - в дигиталното пространство хората често се прекъсват и не се изслушват. Създай норми на комуникация, покажи им как да бъдат добри слушатели и самият ти бъди такъв.

Можеш и да организираш различни онлайн игри или предизвикателства за теб и твоите служители (като караоке вечер, игра на думи, филми или редене на кула от чаши), в които могат да се включат също и техни роднини и приятели.

Бъди лесно откриваем

Комуникацията е много ключов момент в работата на всяка организация. Като лидер, който в момента управлява чрез дигитални устройства, трябва да бъдеш лесно откриваем за своите служители. Участвай в чатове и видео срещи, задавай въпроси, бъди постоянно свързан. Бъди видим в дигиталния свят и не се крий зад екрана.

Организирай ежедневни оперативки с екипа си. Откривай и помагай разрешаването на техните предизвикателства в процеса на работа, проверявай напредъка в проектите. Това ще създаде спокойствие както у теб, че служителите си вършат работата, така и сигурност в тях, защото знаят, че могат да разчитат на теб.

Използвай различни дигитални инструменти и платформи

Въпреки че сме възпрепятствани да се виждаме и да комуникираме лично със своите колеги, дигиталното пространство се развива ежедневно и ни предоставя много възможности да останем свързани един с друг.

Платформите за бързо изпращане на съобщения като Microsoft Teams или Slack помагат бързо да споделяш актуализации или мнение по проект. Приложения за виртуални бели дъски като Mural пък са много добри възможности за брейнстормване и помага за работата в тандем. Skype, Teams или Zoom позволяват видео срещи лице в лице.

Позволи на служителите си сами да изберат метода и платформите, които са удобни за тях и са подходящи за начина им на работа. Бъди склонен по-скоро да се адаптираш, отколкото да изискваш от другите да свикнат с твоя начин на работа.

Награждавай служителите си

И последно, но не по важност - награждавай служители си. Прави го вербално, чрез онлайн разговори, видео чат или просто изпращай благодарствени съобщения. Нека служителите ти знаят, че забелязваш техните усилия и работата им е възнаградена. Не забравяй също да честитиш рождени дни, именни дни и всякакви други лични поводи за празнуване.

Един от начините да стимулираш и поощриш служителите си са и ваучерите от Pluxee, с които те вече могат да плащат и при онлайн поръчки от партньорите ни в търговската мрежа. Разбери повече за продуктите на Pluxee тук.

Как всичко това ще помогне на бизнеса ти

Нашите съвети за това как да бъдеш добър лидер по време на извънредно положение ще помогнат на теб и служителите ти да превъзмогнете усещането за отдалеченост от ежедневните взаимоотношения в компанията и да изградите по-силни връзки помежду си. Ще създаде един модел на поведение в твоята организация - вътрешна сплотеност, която ще покаже защо компанията ти е чудесно място за работа. И разбира се, ще помогне на служителите да се чувстват максимално добре, предвид ситуацията.