6 идеи за по-зелена и екологична работна среда

6 идеи за по-зелена и екологична работна среда

17.06.2022

Защо екологичната работна среда е важна?

Защо толкова много големи компании започнаха да обръщат повече внимание на екологичните и природосъобразни практики? Причините са няколко. Първата е свързана с желанието на тези компании да застанат зад обществено значима кауза, втората е свързана с факта, че тези практики помагат на фирмите да спестяват разходи. Третата, но не по значимост, е че по този начин компаниите могат по-успешно да привличат таланти. Много изследвания показват, че поколението от 18 до 35 е много по-ангажирано с устойчив и природосъобразен начин на живот и за това поколение е от голямо значение какво прави работодателя в тази посока.

Искате ли и вие да осигурите по-зелена и екологична работна среда?

Значение като част от политиката за корпоративната отговорност

Корпоративната отговорност е бизнес практика, която управлява въздействието на дадена организация върху обществото. Това включва социални, екологични и икономически аспекти от дейността на фирмата. Най-често това са бизнес практики, ориентирани към персонала - управление на човешките ресурси, икономично използване на природни ресурси, опазване на климата и околната среда. Може да се разглежда като ангажимент към местната общност. Много компании са фокусирани основно върху екологичния аспект на своята дейност и това е основна част от стратегията им за корпоративна отговорност. Те са осъзнали, че това е бъдещето и то е изключително важно за обществото и като цяло за планетата, която всички споделяме.

6 идеи за зелена и екологична работна среда

Предлагаме ви 6 идеи как да го постигнете:

1. Създайте вътрешен екип за постигането на екологична и природосъобразна работна среда

Когато имате конкретно ангажирани хора, те могат да работят в различни посоки. Да повишат осведомеността на всички служители за това, което се опитвате да постигнете. Да движат различни проекти, като осигуряване на контейнери за разделно събиране на отпадъците, подмяната на осветлението с енергоспестяващо и др.

Също така могат да генерират допълнително идеи, да правят събития с останалата част от екипа, чрез които да повишат ангажираността на всички. Озеленяване на градинката до офиса, засаждане на дръвчета и т.н., са все събития, които трябва да бъдат организирани от някой и именно тук идва ролята на този вътрешен екип. Важно е работодателят да осигури финансиране за тези малки проекти, както и да изрази благодарност за труда на тези служители. В същото време бъдете сигурни, че участието е единствено доброволно и не пречи на служителите, които не са толкова ангажирани с тази кауза.

2. Създайте месечни зелени предизвикателства.

За да се превърне нещо в навик за всички, трябва да е приемливо и интересно. Месечните предизвикателства са много забавни и ако ги практикувате достатъчно дълго, след време се превръщат в навично поведение и част от фирмената култура. Можете да стартирате с месец на неупотреба на пластмасови прибори, съдове, найлонови торбички.

Нека всичките ви служители спрат за един месец употребата на съдове и прибори за хранене, а вместо тях използват такива за многократна употреба. Нека не си носят храната в найлонови торбички или пластмасови купички за еднократна употреба. За да бъде интересно състезанието, измислете и награда, която да бъде достатъчно мотивираща.

3. Стимулирайте изключването на осветление и техника в края на работния ден.

Много служители нямат представа какви сериозни разходи на енергия генерират, когато не изгасят вечер осветлението в стаята си, санитарните помещения или офисната кухня. Същото се отнася и когато оставят техника като компютри, принтери и друга периферия в режим Stand by, вместо да ги гасят.

Погрижете се да са осведомени как това влияе на компанията и природата. Въведете политика на изключване на електрическата консумация вечер и създайте символична и забавна глоба – всеки, който забрави да си изключи техниката или осветлението, да оставя в т.нар. „зелен буркан“ някаква дребна сума пари. В края на месеца може да се почерпите с тях или да закупите зеленина за офиса – цветя или декоративни дръвчета. От това и вашата компания ще спести средства от електричество.

4. Намалете употребата на хартия

От времето преди дигитализацията в компаниите е останал навика голяма част от документооборота да минава на хартия. Често ще видите дори принтирани имейли, екселски таблици и други документи, които спокойно могат да си останат в дигитален вид. Въведете политика – да бъдат принтирани само документи, които изискват полагане на физически подпис.

Дори това може да се ограничи, ако използвате дигитален подпис, така че направете и тази крачка. В допълнение, вместо хартиени ваучери, използвайте дигитална социална придобивка за стимулиране на служителите, като виртуална карта Pluxee например. Тя се оценява високо особено сред по-младите служители, които са свикнали да плащат с мобилните си телефони.

5. Направете офисните площи зелени.

Приемете го буквално – закупете декоративни дръвчета, цветя и всякаква възможна зеленина. По този начин ще постигнете няколко ефекта. Зеленината действа релаксиращо на служителите, освежава въздуха и подобрява неговото качество, а в голяма степен премахва и неприятните миризми.

6. Стимулирайте „зеленото“ пътуване от и до офиса.

Можете да субсидирате карти за градския транспорт, да определите места за велосипеди, където служителите ви да могат да ги паркират, инвестирайте в електрически автопарк, ограничете употребата на ваучери за такси и вместо това вижте дали не можете да използвате електромобили за споделено пътуване или електрически тротинетки, където това е възможно.

Това са само част от идеите, които можете да имплементирате, за да се превърнете в отговорна компания, която е желано място за младите и прогресивни таланти. Някои от тях са изключително лесно изпълними и можете да започнете буквално от днес.