Изчезващ вид ли е обедната почивка

Изчезващ вид ли е обедната почивка?

17.09.2020

Винаги някъде по света е обяд. И по всяко време, някъде там, започват обедните почивки на работното място. През изминалите десетилетия тези почивки се превърнаха в своеобразен ритуал.

Винаги някъде по света е обяд. И по всяко време, някъде там, започват обедните почивки на работното място. През изминалите десетилетия тези почивки се превърнаха в своеобразен ритуал. Напоследък обаче се забелязва тревожна тенденция - тези почивки стават по-кратки, пропускат се или се прекарват пред екрана на компютъра.

Безспорно е, че времето, посветено на обедната почивка, се изпарява ежегодно в световен мащаб. Дотолкова, че вече средната продължителност на обедната почивка в света е средно едва 35 минути. Гърците използват 19 нищожни минути на ден. В Япония пък на работниците се полагат по „цели“ 45 минути.

Във време, когато границите между нашия професионален и личен живот изглеждат все по-размити и когато спортът и хранителните навици са от основно значение, може ли да бъде спасен изчезващият вид, наречен обедна почивка?

Обедната почивка като възможност за отдих

Почивка от стрес и екрани, по-добро качество на съня, повишена производителност, намалено чувство на умора... Списъкът с ползите от обедната почивка е дълъг и доказан многократно от международни проучвания. Според едно такова, проведено от The Guardian, възрастните се нуждаят от 75-минутна почивка, за да запазят 100% от капацитета си през остатъка на деня.

Докато почивката и нейната дължина са важни, съдържанието й е също толкова важно. Ако прекараш един час на телефона си, това напълно ще обезсмисли обедната ти почивка и ползите от нея ще са минимални.

Обедната почивка: не само за ядене

Въпреки че първоначалното предназначение на обедната почивка е за хранене, тя вече преминава в много повече и по разнообразни дейности. Например - свършването на лични задачи, практикуването на спорт или дори кратка дрямка.

Проучвания показват, че ефективността на служителите, които упражняват физическа дейнсот в обедната си почивка, се покачва с 15-20%. Големите корпорации са напълно наясно с това и, следвайки примера на Pepsi, Google и HBO, много от тях осигуряват на служителите си спортни съоръжения и персонализирани спортни програми.

Въпреки че винаги има много пречки за идеалната обедна почивка, компаниите трябва да гарантират, че тя ще продължи да присъства в ежедневието на служителите, дори ако това означава осигуряването на допълнителни ресурси.

Да спестиш време: тайната на успешната обедна почивка

Времето е един от най-ценните и невъзвръщаеми ресурси, както на работното място, така и в живота по принцип. Тези 35 кратки минути, които планетата посвещава средно на обедната почивка, не са изключение от правилото: всяка секунда е от значение и избягването на излизане, заобикалянето или опашката се превръща в ценен начин за спестяване на време.

Затова много хора вече поръчват храна онлайн и не излизат от офиса в обедната си почивка. В такива моменти много полезни могат да бъдат и ваучерите на Pluxee, с които може да се плаща в много ресторанти, които правят доставки, както и в такива около работното място, ако все пак човек реши да излезе и да се възползва максимално от почивката си.

Обедна почивка вкъщи

В последните месеци обаче се роди и нов феномен, върху който „изследователите“ на обедната почивка все още нямат категорично мнение. Става въпрос за почивките, които правиш, когато работиш от вкъщи. Защото при тях правила няма. Стига да нямаш спешни и неотложни задачи, можеш да си почиваш, когато и колкото си поискаш. В тези почивки много хора вършат домакинска работа или използват възможността, за да си напазаруват, при други обедната почивка съвсем се размива като понятие и целият ден неусетно минава изцяло пред екрана и работните задачи - без никаква почивка.

Най-важното е човек да разпределя правилно времето си, за да може наистина да се възползва от обедната си почивка пълноценно, защото от нея има повече смисъл, отколкото предполагаме. А работодателите трябва да бъдат гъвкави, когато става въпрос за това, тъй като обедната почивка вече се е превърнала в изчезващ вид и само заедно можем да я спасим.