Как да се грижим по-добре за себе си през Новата година

Как да се грижим по-добре за себе си през Новата година

21.12.2022

Началото на всяка нова година е най-популярното време по цял свят, когато хората си поставят за цел да започнат отначало. Някои искат да влязат в добра физическа форма, други искат да посвещават повече време на семейството и приятелите си.

Независимо какви планове се правят, всички те са посветени на една по-висша цел – да се чувстваме по-добре и да бъдем по-добра версия на себе си.

За съжаление повечето новогодишни обещания, свързани с по-добър начин на живот, остават само пожелания. Една от причините е, че си поставяме много високи цели, с които нямаме сили да се справим. Това, което със сигурност ще ни помогне да се приближим максимално до целите си, е да се погрижим по-добре за себе си през цялата година. Това ще ни даде необходимата енергия и добро настроение, за да постигнем всичко останало.

Как грижата за себе си да не остава на заден план?

Само 16% от хората съумяват да спазват новогодишните си обещания, свързани с по-добър начин на живот. Защо цели 84% не успяват? Повечето хора обвиняват липсата на време, на средства или мотивация. Със сигурност причините се коренят доста по-дълбоко. Основната е, че мнозина си поставят нереалистични цели, а след като не ги постигнат още в началото, бързо губят интерес. Важно условие е да изпитвате удоволствие от това, което сте си поставили за цел и наистина да бъдете удовлетворени от крайния резултат. Не си поставяйте прекалено амбициозни цели, които са трудно достижими или пък прекалено лесни, който няма да имат траен ефект върху доброто състояние на духа и тялото.

Разбира се, не е достатъчно само да си поставите реалистични, но и предизвикателни цели, нужно е и да следите своя прогрес по пътя към постигането на тези цели. Ако не си отчитате резултатите, вие ще загубите представа къде се намирате, а от там - лесно ще загубите интерес.

Понякога причината да се откажете от целта е съмнението в собствените възможности и способности. Затова е хубаво да имаме приятели около себе си, които да ни окуражават и подкрепят по пътя към постигане на целта. Добра идея е да споделите целите си с приятел, с който да се подкрепяте взаимно.

7 начина да се грижим по-добре за себе си през 2024г.

Подбрахме за вас 7 начина, с които да направите повече за себе си през 2024 година.

Спортувайте редовно

Всички знаят, че спортът е здраве - това не е просто клише, а самата истина. Не случайно още в древността са казали знаменитото „Здрав дух в здраво тяло“. Спортът е добър не само за физическото, но и психическото състояние. Поставете си реалистични цели, свързани със спорт.

Ако изобщо не спортувате, изберете си нещо лесно и приятно за вас. Плуване, кратки кросове в парка, разходка в планината веднъж седмично. Ако вече спортувате, но не го правите достатъчно редовно, помислете как да тренирате 3-4 пъти в седмицата. Помислете какво ви спира, дали има как да премахнете пречките пред себе си, за да можете да практикувате любимия спорт по-често.

Включете повече здравословни храни в менюто си

Прекалено заетите хора често казват, че си мечтаят денонощието да е по-дълго от 24 часа. Именно поради недостига на време, ние сме склонни да жертваме нещо изключително важно за добрия начин на живот – съня. Докато спим, нашият организъм опитва да възстанови тялото и мозъка ни, да ни подготви за следващия ден. Ако системно не си доспиваме, ние правим нашите тела податливи на заболявания.

В допълнение недостатъчния сън пречи на начина ни на мислене, работа, спорт. Това от своя страна изисква повече усилия от нас и още по-малко време за сън, а това е опасна спирала, по която е по-добре да не тръгваме. Именно затова е важно да си изградите навици на сън – времето, в което да си лягате всяка вечер, кога ставате сутрин, какво правите поне час преди лягане, като температурата на помещението, при която спите. Препоръчително е поне час, но още по-добре два, да оставите мобилния телефон и да не гледате телевизия. Ако съумеете да си лягате до 22.30 вечер, вие ще дадете най-качествения сън на вашия организъм.

Научете се да казвате “Не”

Работата заема поне 1/3 от нашето ежедневие, затова не е чудно, че голяма част от мислите и действията ни са заети от нея. Когато нарушим баланса между работа и свободно време, това неминуемо се отразява на цялостното ни състояние.

За да запазите баланса е необходимо да умеете да отказвате допълнителни задачи, от които вие нямате особена полза – такива, които са рутинни, ангажиращи много време, но които няма да ви научат на нови умения и знания и не си заслужават финансово. Това не означава, да не сте амбициозни на работното място, просто подбирайте ангажиментите, които поемате и се научете да казвате „Не“ на останалите.

Прекарвайте време навън

Дори да не спортувате активно, създайте си навик да прекарвате повече време в природата. Паркът, планината или морето през лятото са чудесно място, където да подишате чист въздух, да дадете възможност на очите и съзнанието да се прочистят от активната градска среда и да съберат сили за нови предизвикателства. Природата има чудесни способности да ни помогне да се възстановим. Използвайте уикендите, взимайте отпуск и не се колебайте да ги прекарате някъде далеч от градския шум и мръсния въздух.

Отделете време за себе си

Напрегнатият и натоварен начин на живот включва в себе си безброй ангажименти – работа, социални контакти, грижа за близките. Това няма да се промени, освен ако вие не предприемете нещо в тази посока. Намерете начин да „откраднете“ някой друг час от ежедневието лично за себе си. Не е нужно да е спорт, може да е нещо, което ви е приятно да правите – да погледате любим сериал или филм, да почетете книга или списание, да се отдадете на хобито, за което толкова дълго не намирате време.

Това са прости стъпки в правилната посока – да презаредите тялото и ума. Започнете с един час на ден, но пък и внимавайте другите ви ангажименти да не пострадат, защото това бързо ще доведе до повече стрес. Ако никое от тези забавления не са вашия начин за релакс, можете да опитате с нещо различно – добавете малки ритуали във вашето ежедневие, свързани с пазаруването, идете на някое ново място, където не сте пазарували преди, за дамите това може да е нов салон за красота или кафетерия, в която можете да се насладите на любима напитка без някой да ви притеснява.

Неутрализирайте стреса

Стресът е основният противник на добрия начин на живот. Намерете начин да го намалите и вашето здравословно и психическо състояние рязко ще се подобри. Отново ви предлагаме малки стъпки в тази посока – намалете ползването на мобилния телефон, служебните имейли, социалните мрежи, нотификациите, които получавате са все дребни причинители на стрес. Отделяйте повече време на нещата, които ви правят спокойни и щастливи.

Опитайте дихателни упражнения или т.нар. приключенски душове /редуване на топла и студена вода/, спрете за малко, това което работите и направете кратка разхода, за да накарате кръвта в тялото отново да циркулира. Намерете своите навици, свързани с редуциране на стреса и ги поддържайте през цялата година.

Новогодишните обещания се провалят често и то изцяло по наша вина. Ако сами не се погрижим за собственото си добро състояние, никой друг няма да го направи. Затова направете така, че тези обещания да се превърнат в конкретни действия и резултати. Можете да прочетете още съвети как да намалите стреса на работното място.