Pluxee -  насилието над жени на работното място

Да спрем насилието над жени на работното място

25.11.2020

Насилието въз основа на пола, било то физическо, психическо, сексуално или емоционално, е тема, която се нуждае от извънредно внимание.

Днес, 25 ноември, е международен ден за борба с насилието над жените и това е повод да поговорим по темата. Като част от международна компания, ние от Pluxee винаги сме целяли едно - да помагаме на клиентите и партньорите си да водят по-качествен живот. А един живот няма как да бъде качествен, ако се чувстваш под заплаха на работното си място. За милиони жени по целия свят обаче, това е ежедневие. Защото този проблем често остава скрит, а това не трябва да бъде така.

Насилието над жената е едно от най-разпространените и трайни нарушения на човешките права. Данните сочат, че глобално, 1 от 3 жени е засегната от някаква форма на насилие в личния си и/или публичен живот. В допълнение, само 10% от жените, които стават жертви, имат смелостта да потърсят помощ от полицията или от здравни и социални служби. ООН установява, че поради избухването на COVID-19, което принуди много хора да се затворят вкъщи за дълго, има огромен ръст в случаите на домашно насилие над жената - 6 месеца локдаун около света би довел до 31 милиона нови случая. Считайки, че много инциденти остават прикрити, цифрата може да бъде и още по-стряскаща.

Ние от Pluxee искаме да обърнем внимание на това как насилието над жената на работното място влияе в частност върху кариерното развитие, без да изключваме всички останали съпътстващи го фактори и последствия. Ако човек по някакъв начин се чувства застрашен физически или психически, това може да доведе до стрес, тревога и загуба на самочувствие, които неотложно повлияват на мотивацията и работоспособността. Последващи ефекти включват и често отсъствие от работа, неблагоприятни взаимоотношения с колеги, ниска продуктивност и липса на желание за работа. А всичко това, за съжаление, води до застрашаване на възможностите и разгръщането на персоналното и кариерно развитие на жената. Много често се налага тя да напусне работа, което възпрепятства както личния и професионалния ѝ живот, така и успеха на компанията, която губи талантливи и способни служители.

Но като начало, именно неблагоприятната обстановка на работното място спомага жената да стане жертва на насилие. Затова е изключително важно да се вземат мерки, които да предотвратят влошаването на този проблем.

Какво можеш да направиш, ако си жертва на насилие?

Трудно е да се даде отговор на този въпрос заради сложността на проблема, но ето няколко съвета от специалисти:

  • Да се престрашиш да говориш с близък и доверен човек; 
  • Да се свържеш с отговорните органи и да сигнализираш за проблема си; 
  • Да се обърнеш към HR отдела на твоята месторабота, за да получиш професионална помощ.

Това, което фирмите могат да направят от своя страна, за да създат безопасно работно място за всички е:

  • Да обучават служителите си за насилието срещу жени, с цел неговото предотвратяване; 
  • Да говорят открито за проблема и да му обръщат публично внимание; 
  • Да търсят диалог със служителите си и да изслушват техните проблеми, защото насилието често се разпростира извън физическото и сексуалното.

Сериозността на този световен проблем не трябва да остава скрита и безмълвна. Борбата срещу насилието над жената е отговорност на цялото общество и тя трябва да е съвместна и ежедневна. Днес заявяваме, че няма да мълчим и ще търсим начини да се справяме с проблема. Призоваваме всички да се присъединят към тази кауза, в името на равенството на човешките права. Защото само заедно можем да сложим край на този проблем и да помогнем на пострадалите от него.