Две ръце с плъкси карта

Дигитализация на ваучерите за храна: всичко, което трябва да знаеш като служител

29.11.2023

От 1 януари 2024 г. официално стартира дигитализацията на добре познатите на всички хартиени ваучери за храна. Това означава, че фирмите, издаващи ваучери за храна, ще започнат издаването им на електронен носител – физическа или дигитална карта.

Промяната ще донесе нови възможности за хилядите служители, които получават ваучери за храна всеки месец. Сигурни сме, че заедно с това изникват и много въпроси, свързани с използването на новите електронни ваучери. Водени от желанието да се наслаждаваш повече от това, което е наистина важно, сме събрали на едно място най-важната и полезна информация за теб като служител, който в момента получава ваучери от Плъкси България.  

Най-важните промени за служители:

  • От 1 януари до 30 юни 2024г. работодателят ти ще може да избере дали да предоставя хартиени или електронни ваучери за храна на теб и колегите ти;
  • От 1 юли 2024г. работодателят ти ще има право да предоставя само електронни ваучери за храна, тъй като хартиени официално ще спрат да бъдат издавани;
  • Това обаче не означава, че хартиените ваучерите няма да се приемат повече в търговската мрежа. Всеки хартиен ваучер, който си получил, е валиден до датата, която е отбелязана на него и до същата дата можеш да го изхарчиш в магазините, част от партьорската ни мрежа;
  • Твоят работодател сам ще реши в кой момент да премине от хартиени към електронни ваучери -  в края на преходния период на 1 юли 2024г. или по-рано.

Предимствата на електронните ваучери за теб:

  • Получаваш карта, която твоят работодател ще презарежда всеки месец с електронни ваучери за храна. Вече няма да има нужда да вземаш лично ваучерите си от администрацията;
  • С картата ще плащаш лесно и бързо в магазини с POS терминал – без досадно броене на ваучерите и проверка на валидността им от касиера;
  • Ще можеш да заплащаш точна сума, без да се съобразяваш със стойността (номинала) на ваучерите, които си получил;
  • Ще можеш да проверяваш наличността по своята карта и къде можеш да харчиш ваучерите си бързо и лесно в мобилно приложение или онлайн.
  • Повече няма да има опасност да скъсаш или изпереш хартиените ваучери. 😊

Често задавани въпроси от служители:

Откога влизат в сила електронните ваучери за храна?

Електронните ваучерите за храна влизат в сила от 1 януари 2024 г, като ще заменят изцяло хартиените ваучери за храна от 1 юли 2024 година. Твоят работодател решава кога в този транзитен период да премине изцяло към електронни ваучери.

Ще бъдат ли валидни хартиените ваучери след дигитализацията?

Хартиените ваучери за храна ще спрат да бъдат издавани на 30 юни 2024 г. Въпреки това всички вече издадени хартиени ваучери ще важат до датата на валидност, изписана на всеки един от тях и ще се приемат в партньорската мрежа от търговски обекти на Плъкси.

Ще мога ли да обменя хартиени ваучери за средства в картата?

Веднъж издадени, хартиените ваучери могат да бъдат похарчени в мрежата на Плъкси България до датата на своята валидност. Те не могат да бъдат преотстъпвани, заменяни срещу пари или заменяни за наличност в картата- носител на електроните ваучери.

Каква е разликата е между хартиените и електронни ваучери за храна?

Променя се единствено носителят на ваучерите за храна. Те продължават да са социална придобивка, която до 200 лв. месечно на служител е освободена от данъци и за работодателя, и служителя.

Новият дигитален формат ще улесни работодатели, служители и търговци като направи получаването и използването на ваучерите по-лесно, удобно и бързо.

Какъв е срокът на валидност на електронните ваучери?

Подобно на хартиените ваучери, така и електронните ще имат до 1 година валидност – срок, в който трябва да бъдат изхарчени. Когато плащаш с електронен ваучер за храна автоматично харчиш този, който е зареден най-отдавна, т.е изтича най-скоро. Така шансът ваучерите ти за храна да изтекат без да забележиш е много малък.  

Картите на Плъкси България ще бъдат на VISA и се издават за срок от 5 години, като в мобилно приложение ще можеш да следиш своята наличност.

Ще мога ли да тегля средствата по картата от банкомат?

Средствата, с които е зареден електронният ваучер, не могат да бъдат теглени на банкомат. Те могат да бъдат похарчени само на ПОС терминал в обект от търговската мрежа на Плъкси България.  

Може ли друг човек да пазарува с моята карта?

Правилата, които важат за дигиталните ваучери, са същите, които досега важаха и за хартиените. Те се издават  поименно на служители на постоянен трудов договор и не се преотстъпват на трети лица.

Как се ползва картата?

Електронният ваучер за храна Pluxee се използва за плащания като стандартна дебитна карта. Доближи чипа на картата към четеца на POS терминала и изчакай индикация за извършено плащане.

Какво мога да купувам с електронния ваучер?

С електронните ваучери за храна може да се купуват същите стоки, както и с хартиените - храна, хранителни продукти, безалкохолни напитки и хранителни добавки.

Със ваучерите за храна не могат да се купуват тютюневи изделия, вино, спиртни напитки, пиво, нехранителни изделия. 

Koгато получиш своята карта, заредена с електронни ваучери Плъкси, ще можеш да разгледаш обектите, в които можете да пазаруваш с нея.  

Как и къде мога да получа новата си карта?

Работодателят ти ще реши кога да премине от хартиени на електронни ваучери и има грижата да заяви карти за теб и твоите колеги. Ще получиш плик с карта и ПИН код за нея, заедно с инструкции за употреба.  

Как мога да проверя наличността на картата?  

За да разбереш баланса на твоя електронен ваучер за храна, можеш да инсталираш и да се регистрираш безплатното в мобилното приложението Pluxee (налично в Google Play и Apple App Store), откъдето бързо и лесно да разбереш наличната сума по картата.  То има и десктоп версия.

Можеш да провериш своята наличност и с обаждане на тел. 0700 40 700*.

Мога ли да ползвам картата веднага щом я получа?  

Да. Картата пристига в защитен плик с информация за ПИН и може да бъде използвана веднага. Всичко, което трябва да направиш, е при първото си плащане на ПОС терминал да поставиш картата с чипа в устройството и въведеш своя ПИН код. Всяка следващо плащане можеш да правиш безконтактно на ПОС терминала.

За да се възползваш пълноценно от всички предимства на услугата (проверка на баланс, блокиране на карта и др. услуги), ще имаш възможността да свалиш безплатното приложение мобилно Pluxee (налично в Google Play и Apple App Store) и да регистрираш картата си в него. Приложението има и десктоп версия.

Ще ми трябва ли нова карта, ако сменя своя работодател?

Да. Всяка карта (електронен ваучер Pluxee) се издава на наето лице, работещо на трудов договор от неговия работодател.  

Ако имаш още въпроси, може да се свържеш с нас.

Още информация по темата:

Всичко за дигиталните ваучери за работодатели

Всичко за дигиталните ваучери за търговски обекти

Ваучерите за храна стават електронни от 2024г.