Жена пред своя търговски обект

Електронни ваучери за храна: всичко, което трябва да знаете като търговец

16.01.2024

Дигитализацията на ваучерите за храна започна на 1 януари 2024г. Електронните ваучери са чудесна нова възможност за собствениците на търговски обекти. Ако се интересувате от нея и имате нужда от повече информация – това е правилното място. От Pluxee събрахме отговорите на всички често задавани въпроси от търговски партньори.

Можете да се запознаете с всички детайли, свързани с дигитализацията на ваучерите или да научите подробности за електронния ваучер за храна Pluxee.

Най-важните промени за търговските ни партньори:

  • Ваучерите за храна могат да бъдат на хартия или на електронен носител до 30 юни 2024г.;
  • От 1 юли операторите ще издават само електронни ваучери;
  • Ваучерите на хартия ще останат в обращение до изтичане на валидността им (отбелязана на лицевата страна на всеки ваучер);
  • За приемане на дигитални ваучери е необходимо търговският обект да сключи договор с оператор на ваучери и да има POS терминал.

Предимствата на електронните ваучери за търговските обекти:

  • Получавате нова възможност да привлечете нови клиенти и да увеличите продажбите си;
  • Запазвате клиентите, които досега са пазарували при Вас с ваучери на хартия и вече са започнали да получават електронни ваучери от работодателя си;
  • Пестите времето на своя персонал –  плащането става безконтактно като  със стандартна банкова карта - няма броене на хартиени ваучери, няма нужда от последваща обработка и осребряване;  
  • Получавате средствата от плащанията веднага – при плащането с електронен ваучер средствата постъпват директно във вашата банкова сметка;
  • Имате шанса да бъдете сред обектите, които са в мрежата за електронни ваучери от самото начало и да бъдете преди конкурентите си

Често задавани въпроси от търговски партньори:

Какво представляват електронните ваучери за храна?

Електронните ваучери за храна използват електронен носител – физическа или виртуална карта. Картата се зарежда всеки месец от работодателя и може да се използва от служителите за плащания на POS терминал в мрежата от търговски обекти на съответния оператор на ваучери.

Електронните ваучери ще заместят изцяло съществуващите в момента ваучери за храна на хартия.  

Кога започва издаването на електронните ваучери за храна?

Издаването започна на 1 януари 2024г. До 30 юни работодателите могат да избират между ваучери на електронен носител или хартиени. От 1 юли  2024 г. операторите на ваучери за храна ще могат да издават само електронни ваучери.

Как става плащането с електронни ваучери за храна?

Плащането с електронните ваучери става на POS терминал, точно както плащането с дебитна/кредитна карта.

За какви стоки могат да се харчат ваучерите?

Няма промяна в разпоредбите за това какво може да се купува с ваучери за храна. Това са хранителни продукти, готова храна, безалкохолни напитки и хранителни добавки. Допуска се и заплащане на битови сметки и туристически услуги.

Забранено е закупуването на алкохол, тютюневи изделия и нехранителни стоки.

Контактно или безконтактно се правят плащанията с електронни ваучери?

Плащанията могат да бъдат и контактни, и безконтактни.

Първото плащане с картата задължителни трябва да бъде контактно, с въвеждане на ПИН код. След това потребителите на ваучери могат да плащат изцяло безконтактно.

Как се случва осребряването на електронни ваучери за храна?

Търговските обекти получават директно средствата от електронните ваучери при плащането на POS терминал. След това те получават фактура за комисионната на оператора по силата на договора, който са сключили.  

Сигурни ли са плащанията с електронни ваучери?

Електронните ваучери Pluxee използват картово решение на VISA, което отговаря на всички международни стандарти за сигурност.

Какви са задълженията на касиера при приемане на електронен ваучер за храна?

Задължение на касиера е да провери дали с ваучерите се заплащат само позволените продукти. Плащането става лесно и бързо, като с всяка банкова карта.

Отпадат броенето на хартиени ваучери, подписване и подпечатване.

Кои търговски обекти могат да приемат електронни ваучери за храна?  

За да приемат електронни ваучери за храна, обектите е необходимо  да предоставят стоки и/или услуги в обхвата на ваучерите, да бъдат регистрирани по ДДС (изискване и при ваучерите на хартия), да използват POS терминал(и) и да сключат договор с оператор на ваучери.

Мога ли да променям цените си при плащана с ваучери?

Промяната на цени при плащане с ваучери е забранена.

Как мога да започна да приемам електронни ваучери Pluxee?

За да започнете да приемате електронни ваучери Pluxee трябва да сключите договор с нас. Попълнете формата и наш представител ще се свърже с вас.

В момента приемам ваучери за храна на хартия. Мога ли директно да започна да приемам и електронни ваучери?

За приемането на електронни ваучери е необходим допълнителен договор с Плъкси България и предоставяне на данни за вашите MID номера. Свържете се с нас, за да получите допълнителна информация.

Докога ще се осребряват ваучери за храна на хартия?

Ваучерите за храна на хартия са валидни до датата, която е изписана на лицевата им част. Плъкси България ще осребри всички валидни ваучери, които сте приели във вашите търговски обекти и сте подали към нас в срок по процедурата, която действа и сега.