Жена слага карта Pluxee в портмонето си

6 основни ползи за работодателя от ваучерите за храна

24.02.2022

През последните години все повече работодатели срещат затруднения с намирането и задържането на качествени служители. Особено забележим е този проблем при професиите, в които има дефицит на кадри.

Все повече компании вече имат стратегии и програми за задържане на служители, но реалността е, че не всички мерки, заложени в тях, имат добра ефективност. 

Ваучерите за храна са сред най-ефективните начини за един работодател да направи своята компания по-привлекателна – както за нови служители, така и за настоящия си екип. В статията ще разгледаме предимствата на тази социална продобивка за работодателите като начин да задържи и мотивира служителите си.

Какво представляват ваучерите за храна и защо все повече фирми ги използват?

Електронните ваучери за храна са допълнение към месечната заплата на служителя, което се използва само за храна, хранителни продукти и безалкохолни напитки. Ако работодател предоставя до 200 лв. месечно на служител под формата на ваучери, средствата не се облагат с данъци и осигуровки. Това ги прави чудесна възможност за фирмите да предоставят като допълнително възнаграждение за своите служители. Отпускането на ваучери за храна е регламентирано в наредба 7 от 9.07.2003 г.

След 1 януари 2024г. ваучерите за храна са електронни – под формата на физическа или виртуална карта, която всеки месец се зарежда от работодателя. Това нововъведение намалява администативната тежест за компаниите и дава допълнителни удобства за служителите.

Все повече фирми добавят ваучери за храна към месечните доходи на служителите си, за да ги мотивират, да повишат тяхната лоялност и за да повишат покупателната им способност.

 

6 ползи от ваучерите за храна за работодателя

1. По-лоялни и мотивирани служители

На всички работодатели се е налагало да търсят нов служител на мястото на опитен член на екипа и знаят, че това е много трудоемко. Изисква се време и ресурси, което води до намалена продуктивност, съответно по-ниски резултати за екипа или за цялата фирма.

В допълнение на заплащането, социалните придобивки са ключов елемент за задържане на специалистите в една фирма. Ако досега не сте предоставяли ваучери, въвеждането на придобивката ще мотивира служителите и ще им даде още една причина да не търсят други възможности за работа. Ако не предоставяте максималната месечна сума и я увеличите, това ще има сходен ефект за увеличаване на удовлетвореността на служителите. 

Ваучерите се приемат в широка търговска мрежа от магазини и ресторанти в цялата страна. Плащанията с новите електронни ваучери са изключително лесни - безконтактно на POS терминал, точно както с обикновена банкова карта.

2. Ваучерите са допълнителна придобивка

Доста често работодателите надценяват ролята на придобивки като карта за спорт, тийм билдинги или екстри в офиса като безплатни напитки. Ваучерите за храна пряко влияят на покупателната способност и то за перо от бюджета, което всеки човек има. За сравнение – не всеки спортува активно или се наслаждава на хубавото кафе в офиса.

С ваучерите за храна служителите се радват на богат избор – те могат да напазаруат хранителни продукти от хипермаркети или малки магазинчета, да платят в ресторанти или заведения за бързо хранене. Могат да използват допълнителните средства за храна от първа необходимост или да се наградят за добре свършената работа с вечеря в по-луксозно заведение. Именно тази свобода в употребата на ваучерите е и основното им предимство пред други допълнителни придобивки.

3. Фирмата спестява пари

Използването на ваучери за храна спестява разходи на фирмата в два аспекта:

  • Ваучерите са освободени от данъци - и за работодателя, и за служителя.
  • Фирмите спестяват от разходи по наемане и обучение на нови служители.

Първият аспект е очевиден – вашата компания може да спести средства от данъци и осигуровки. 

За втория аспект обаче малко работодатели си дават сметка. Представете си, че един добре обучен служител със значителен опит реши да напусне вашата фирма. Както споменахме по-нагоре, с него си тръгват натрупаният му опит, познания и умения. Вие нямате възможност да го замените веднага с друг, който има равни или поне близки на неговите познания, защото вероятно на пазара няма много такива хора, а ако има - те струват скъпо. Твърде често дори повече отколкото вашият напуснал служител. По този начин вие сте принудени да инвестирате в новоназначен, по-неопитен служител, който на всичко отгоре не е запознат със спецификата на работа и процесите във фирмата ви.

Всичко това често остава неоценено до момента, в който вие не се сблъскате с подобен казус. А понякога след напусналите служители започва вълна от други напуснали, с които имат изградени екипни отношения, далеч надхвърлящи работните.

4. Развитие на компанията

Според проучване на The Society for Human Resources Management (SHRM) 92% от служителите смятат, че допълнителното стимулиране е важно за тяхната удовлетвореност от работата, а от там и за тяхната мотивация.

Сами разбирате, вече заплатата не е достатъчно средство да стимулирате служителите, а като резултат и да развивате компанията си. Все по-голяма става ролята на човешкия фактор в повишаване на резултатите на фирмите. Достъпът до технологии доведе до това, че разликата дали една компания е успешна или посредствена са хората, техните знания, умения и мотивация. Ако искате вашата фирма да се нареди сред успешните в съответния сектор, няма да сгрешите, ако заложите на задържане и развитие именно на човешките ресурси, включително и чрез допълнителни стимули като ваучерите за храна.

5. Използване на европейска практика

Ваучерите за храна са инструмент, който се използва в повечето европейски страни. Предоставянето на ваучери за храна започва през средата на 20-ти век в Западна Европа, а днес навсякъде ваучерите вече са електронни.

Сред причините те да са толкова популярни са данъчните облекчения и възможността работодателят да покрие средствата за качествен обяд на служителите. Съвременният пазар на труда изисква от управителите и собствениците на фирми не само служебни отношения, но и ангажираност към това служителите да бъдат здрави и удовлетворени от работата си. Когато заложите на подобни допълнителни ползи, вие демонстрирате, че сте отворени към новостите на пазара. 

6. Лесна поръчка на ваучерите и осчетоводяване

Ние знаем, че мениджърите Човешки ресурси, които най-често отговарят за персонала, са много заети и графикът им е претоварен със сериозни проблеми за решаване. Ако изберете ваучери за храна от Pluxee, ще получите оферта, съобразена с нуждите, потребностите и проблемите на вашата компания и ще можете лесно да правите своите поръчки на електронни ваучери за храна. Ще имате възможност да подпишете договор онлайн и ще получите консултация за административния процес от вашия акаунт мениджър. Можете да подадете запитване за оферта тук.

С въвеждането на електронни ваучери административната тежест на работодателите намалява и те вече няма да раздават ваучери всеки месец. Вместо това те ще могат да зареждат картите на своя екип с няколко клика в онлайн платформата на Pluxee, а спестеното време да инвестират в други задачи.

В тази статия събрахме 6 важни предимства за вас като работодател от ваучерите за храна за служителите. 

С продуктите на Pluxee вие получавате инструмент, с които повишавате броя на лоялните и мотивирани служители.