Ваучери за храна: 6 ключови ползи за работодателя

6 основни ползи за работодателя от ваучерите за храна

24.02.2022

През последните години все по-масово работодателите срещат проблеми с намирането и задържането на качествени служители. Особено забележим е този проблем при по-младите, които са нетърпеливи, имат нужда от повече свободно време и оценяват труда си по-високо.

Със сигурност тези проблеми са решими, стига работодателите и мениджърите да имат необходимия подход. В много компании вече има програми и стратегии за задържане на персонал, но реалността е, че те не винаги имат доказана ефективност.

Нашата цел е да помогнем на фирмите да намалят значително броя на напускащите служители, защото всеки напуснал взима със себе си своето ноу-хау и умения, които са много ценни.

Какво представляват ваучерите за храна и защо все повече фирми ги използват?

Ваучерите за храна са разплащателно средство, с чиято левова равностойност служителите могат да пазаруват хранителни продукти в мрежа от търговски обекти. Според българското законодателство сумата до 200 лв. на месец на служител не се облага с данъци и такси. Това ги прави чудесна възможност за фирмите да предоставят като допълнително възнаграждение за своите служители. Отпускането на ваучери за храна е регламентирано в наредба 7 от 9.07.2003 г.

Все повече фирми добавят ваучери за храна към месечните доходи на служителите си, за да ги мотивират, да повишат тяхната лоялност и за да повишат покупателната им способност.

6 основни ползи от ваучерите за храна за работодателя

1. По-лоялни и мотивирани служители

Всеки работодател, който е опитал да замени опитни и качествени служители с нови, необучени, знае, че това е страшно скъпо упражнение. То изисква време, ресурс и води до намалена продуктивност и ефективност, съответно по-ниски резултати.

Именно тук е и ролята на ваучерите за храна по наредба 7. С тяхна помощ ще повишите покупателната способност на служителите си и ще ги мотивирате да се хранят здравословно и разнообразно. Ваучерите се приемат в широка търговска мрежа от магазини и ресторанти в цялата страна, което ги прави лесни за употреба.

2. Ваучерите са допълнителна придобивка

Доста често работодателите надценяват ролята на допълнителното здравно осигуряване и екстрите в офисите като безплатно кафе, вода и забавления. Да, те имат своята роля в стимулирането на работниците и служителите, но ваучерите за храна са не по-малко стимулиращи. Те дават възможност за избор, защото могат да бъдат използвани спрямо нуждите на служителите. Те могат да използват допълнителните средства за храна от първа необходимост или да се наградят за добре свършената работа с вечеря в по-луксозно заведение. Именно тази свобода в употребата на ваучерите е и основното им предимство пред други допълнителни придобивки.

3. Фирмата спестява пари

Използването на ваучери за храна спестява разходи на фирмата в два аспекта:

  • Ваучерите са освободени от данъци - и за работодателя, и за служителя.
  • Фирмите спестяват от разходи по наемане и обучение на нови служители.

Първият аспект е очевиден – вашата компания може да спести средства от данъци и такси. Можете да използвате нашия калкулатор за ваучери за храна, за да видите колко бихте могли да спестите.

За втория аспект обаче малко работодатели си дават сметка. Представете си, че един добре обучен служител със значителен опит реши да напусне вашата фирма. Както споменахме по-нагоре, с него си тръгват натрупаният му опит, познания и умения. Вие нямате възможност да го замените веднага с друг, който има равни или поне близки на неговите познания, защото вероятно на пазара няма много такива хора, а ако има - те струват скъпо. Твърде често дори повече отколкото вашият напуснал служител. По този начин вие сте принудени да инвестирате в новоназначен, значително по-неопитен и незнаещ служител, който на всичко отгоре не е запознат с порядките и трудовата култура на фирмата ви. Всичко това често остава неоценено до момента, в който вие не се сблъскате с подобен казус. А понякога след напусналите служители започва вълна от други напуснали, с които имат изградени екипни отношения, далеч надхвърлящи работните.

4. Развитие на компанията

Според проучване на The Society for Human Resources Management (SHRM) 92% от служителите смятат, че допълнителното стимулиране е важно за тяхната удовлетвореност от работата, а от там и за тяхната мотивация.

Сами разбирате, вече заплатата не е достатъчно средство да стимулирате служителите, а като резултат и да развивате компанията си. Все по-голяма става ролята на човешкия фактор в повишаване на резултатите на фирмите. Достъпът до технологии доведе до това, че разликата дали една компания е успешна или посредствена са хората, техните знания, умения и мотивация. Ако искате вашата фирма да се нареди сред успешните в съответния сектор, няма да сгрешите, ако заложите на задържане и развитие именно на човешките ресурси, включително и чрез допълнителни стимули, като ваучерите за храна.

5. Използване на европейска практика

Ваучерите за храна са инструмент, който се използва в повечето европейски страни. Една от причините те да са толкова популярни е, че предоставят възможност на служителите да водят по-здравословен начин на живот. В миналото това не беше приоритет на работодателя, но съвременният пазар на труда го изисква от управителите и собствениците на фирми. Когато заложите на подобни допълнителни ползи, вие демонстрирате, че сте отворени към новостите на пазара. В този случай вие показвате колко държите на тях.

6. Лесна поръчка на ваучерите и осчетоводяване

Ние знаем, че мениджърите Човешки ресурси, които най-често отговарят за персонала, са много заети и графикът им е претоварен със сериозни проблеми за решаване. Ако изберете ваучери за храна от Pluxee, ще получите оферта, съобразена с нуждите, потребностите и проблемите на вашата компания и ще можете лесно да правите своите поръчки на ваучери. Ще имате възможност да подпишете договор онлайн и ще получите консултация за административния процес от вашия акаунт мениджър. Можете да подадете запитване за оферта тук

От 2024г. ще можете да изберете да предоставяте електронни ваучери за храна, което ще намали допълнително административната тежест.

В тази статия събрахме 6 важни ползи за вас като работодател защо е от полза за бизнеса ви да предоставяте ваучери за храна на служителите си. 

С продуктите на Pluxee вие получавате инструменти, с които повишавате броя на лоялните и мотивирани служители, което пък от своя страна води до съкращаване на разходите по наемане и обучение на нови служители.